Παλιάς κοπής ενημέρωση: Τι δεν ειπώθηκε και η αντίδραση των συνήθεις υπόπτων




Του Κώστα Βενιζέλου

Επιστρατεύοντας το μοντέλο ενημέρωσης της δεκαετίας του ’90, τότε δηλαδή που υπήρχαν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και καμία ιστοσελίδα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να προβεί σε αποτίμηση της μέχρι σήμερα διακυβέρνησής του.

Το ίδιο μοντέλο, βεβαίως, ακολούθησαν και οι προκάτοχοί του, πλην όμως αυτό δεν αποτελεί άλλοθι να συνεχίζεται η πεπατημένη και το 2016. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν την αμεσότητα, δεν μπορεί να επιλέγονται οι μακρόσυρτοι μονόλογοι και στη συνέχεια να απαντά σε ερωτήσεις (όχι να μπει σε διάλογο) των παρευρισκομένων δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται περίπου στα μέσα της θητείας του και επέλεξε να αρχίσει τις ενημερώσεις με την οικονομία, ένα ζήτημα που απασχολεί περισσότερο την κοινωνία. Τι μετέφερε στους πολίτες; Περιέγραψε με λεπτομέρεια και λογιστική λογική, τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έφερε την Τρόικα στην Κύπρο και οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Περιέγραψε ο Πρόεδρος κινήσεις και ενέργειες που έγιναν στη συνέχεια στα πλαίσια, βασικά, των μνημονιακών υποχρεώσεων. Απουσίαζε η προοπτική και η εξαγγελία. Απουσίαζε η ανακοίνωση του νέου, του καινούργιου, που θα συνδεόταν με την προοπτική και την ανάπτυξη.

Τα βήματα προς τα εμπρός δεν είναι λογιστική κατάθεση. Τα βήματα προς τα εμπρός είναι αυτά τα οποία αισθάνονται οι πολίτες, έχουν επίδραση στην καθημερινότητά τους. Η Κύπρος, μια χώρα και μια κοινωνία, που συμπεριφέρεται σε όλα τα θέματα, από το Κυπριακό μέχρι και την οικονομία, ως το «καλό παιδί», που ακούει και εφαρμόζει τις υποδείξεις τρίτων, υλοποίησε έγκαιρα το μνημονιακό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας αυτή τη φήμη. Αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα έχουν τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί, άλλωστε, τούτο να ισχυρισθεί.

Ακόμη και να γίνεται λόγος για Success Story δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από τη ζωή και στην πράξη (μόνο το πιστοποιητικό εξόδου μπορούν να το κάνουν κορνίζα να το χαίρονται με τους τροϊκανούς). Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε προβλήματα και κινδύνους, παραπέμποντας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην ανεργία. Όντως, αυτά τα ζητήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν θα συνεχίσουν να αποτελούν μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, που μπορεί να τα ανατινάξει όλα στον αέρα. Όσο συνεχίζουν τα προβλήματα αυτά ακυρώνουν την όποια ανάπτυξη και προοπτική.

Η προεδρική συνέντευξη Τύπου, μιας παλιάς κοπής ενημέρωση, προκάλεσε εκ των πραγμάτων συζητήσεις. Το γεγονός ότι είναι προεκλογική περίοδος, αυτό ενίσχυσε τις ρητορικές εξάρσεις. Πρόκειται, βέβαια, για το ίδιο πολιτικό σύστημα που ψήφιζε νόμους στη Βουλή χωρίς να τους διαβάσει και ενέκρινε χρηματοδότηση σε κλινικά νεκρές τράπεζες. Δεν είναι μόνο η μετριότητα που θριαμβεύει, είναι γιατί το πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα τι υποστηρίζει δημόσια, δεν επιθυμεί ανατροπές. Ευνοεί επιστροφή στο status quo ante, τότε που τα πάρτι είχαν δωρεάν είσοδο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να υπάρξει και μια δόση αυτοκριτικής, μέσα σε πολυπληθές πλήθος των 30 και πλέον δημοσιογράφους, αρκετοί ήταν οι αδιάβαστοι. Δεν ήταν βλέπετε Κυπριακό το θέμα, για να πέσουν οι ερωτήσεις της πεπατημένης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: