Μήνυμα Λευκωσίας μέσω του Ελσίνκι στην Άγκυρα, αλλά ο Νταβούτογλου δεν κατάλαβε




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μήνυμα για το Κυπριακό διαβίβασε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός, Juha Sipila, στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο συνάντησε χθες στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιλανδός Πρωθυπουργό Juha Sipila, ενόψει της χθεσινής συνάντησής του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του ζήτησε, εάν το επιθυμεί, να διαβιβάσει οποιοδήποτε μήνυμα στον Τούρκο Πρωθυπουργό. Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν όπως η Άγκυρα συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας, για να λυθεί το Κυπριακό.

Όντως, το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση, που είχε στην ατζέντα τα ευρωτουρκικά και το προσφυγικό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Φιλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε πως συζήτησαν το Κυπριακό, στο οποίο «υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Η Φιλανδία προσφέρει την κάθε υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια, όπως κάνει για δεκαετίες». Πρόσθεσε δε πως η συνεισφορά της Τουρκίας είναι ασφαλώς σημαντική. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε στις δημόσιες τοποθετήσεις του να αναφερθεί στο Κυπριακό. Ο Juha Sipila Spil τόνισε την  ανάγκη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της Άγκυρας σε αυτή τη διαδικασία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Φιλανδίας, Sauli Niinistoe.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες οι διαπραγματευτές , Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συνεχίζοντας την επιβεβαίωση τις εκατέρωθεν θέσεις που καταγράφονται σε έγγραφα. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες οι δυο διαπραγματευτές επιχειρούν να επιφέρουν οριζόντια συνοχή. Δηλαδή,  να μην εντοπίζονται αντιφατικές θέσεις σε διαφορετικά έγγραφα. Αυτό χρειάζεται συνεχής επιβεβαίωση θέσεων. Στην Κύπρο βρίσκεται για επαφές ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, παρά το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζι αργούν ( 18 και 25 Απριλίου και 9 Μαίου).

Πήγαν στο Κουρδιστά αλλά θα επιστρέψουν

ΤΟ Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων  προέβη χθες σε μια επιβεβαίωση και μια διευκρίνιση. Επιβεβαίωσε την αποστολή ενός τάγματος καταδρομέων από τα κατεχόμενα στην νοτιανατολική Τουρκία, έσπευσε ταυτόχρονα να διευκρινίσει πως αυτό δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πως μόλις δημιουργηθεί ανάλογο τάγμα στην Τουρκία θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπεύθυνου Τύπου του Γενικού Επιτελείου ταξίαρχου Ερτουγρούλγκαζι Οζκιουρκτσιού, «ένα τάγμα πολύ καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών και υπαξιωματικών που βρίσκονται στην `ΤΔΒΚ` στάλθηκε στην επαρχία Μπεϊτούσεμπαπ της πόλης Σιρνάκ. Αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα διαφύλαξης της στρατιωτικής βάσης».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τάγμα καταδρομέων το οποίο αποτελείτο από ειδικούς και που μέχρι σήμερα είχε αυτά τα καθηκοντά διαφύλαξης της βάσης στην περιοχή, τώρα θα αναλάβει τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ.  «Δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό η αποστολή στρατιωτικής μονάδας από την `ΤΔΒΚ` στην Τουρκία. Θα δημιουργηθεί Τάγμα Καταδρομέων της Στρατοχωροφυλακής το οποίο θα αποτελείται από στρατιώτες και υπαξιωματικούς στην Μπεϊτούσεμπάπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους σύντομα και το τάγμα που ήρθε από την `ΤΔΒΚ` θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του στην `ΤΔΒΚ`.».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από άρθρο του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Σοζτζού Σαϊγκί Οζτούρκ στο οποίο καλούσε τον αρχηγό των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων Χαλούσι Ακάρ να δώσει εξηγήσεις για την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα σε μια περίοδο μάλιστα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.  Τις πληροφορίες για απόσυρση στρατού από τα κατεχόμενα είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα `Αφρίκα` αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τον τουρκικό στρατό ή την τουρκική κυβέρνηση.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: