Κοινό έγγραφο για περιουσιακό: Ο Τσαβούσογλου έδωσε την ευλογία της Άγκυρας και …έφυγε




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί εργάζονται στη διαμόρφωση κοινού εγγράφου για το περιουσιακό, το οποίο θα καταγράφει τις εκατέρωθεν θέσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η εργασία αυτή είναι περισσότερο διάρθρωσης παρά ουσίας.

Όπως συναφώς σημειώνουν ενημερωμένες πηγές επί της ουσίας οι διαφορές παραμένουν και οι διαφωνίες που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι σημαντικές και σε θεμελιώδεις ζητήματα. Η ε/κ πλευρά επιμένει πως τον πρώτο λόγο στην περιουσία έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης ενώ στην αντίπερα όχθη, η τουρκική επιμένει πως προτεραιότητα έχει ο χρήστης, δηλαδή ο σφετεριστής. Οι δυο διαπραγματευτές εστιάζουν τις συζητήσεις τους στο ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ότι αφορά τις συγκλίσεις. Συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι θα ενημερωθούν για την πορεία των συζητήσεων. Όπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο δεκαήμερο Απριλίου ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα βρίσκεται εκτός Κύπρου, πλην όμως οι συνομιλίες θα συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα θέλησε να «ευλογήσει» τη νέα ψευδοκυβέρνηση. Γι αυτό και έστειλε στα κατεχόμενα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέμεινε στην κατεχόμενη Κύπρο για μερικές ώρες και παρόλο που η επίσκεψη του χαρακτηρίσθηκε ιδιωτική, είναι σαφές πως ήταν σε ειδική αποστολή. Δηλαδή, ήλθε είχε επαφές με τον Ακιντζϊ και την ηγεσία της νέας ψευδοκυβέρνησης και επέστρεψε στην Άγκυρα. Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα είπε πως  ο σχηματισμός λεγόμενης κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικός για τη σταθερότητα, και ευχήθηκε οι στενές σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους να συνεχιστούν. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος που παρατηρείται σε διάφορους τομείς στο ψευδοκράτος είναι καλή και για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις  για το Κυπριακό. Είναι σαφές η Άγκυρα βιάζεται να προχωρήσει η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-ψευδοκράτους ( 2016-2018), γι αυτό άλλωστε ανέτρεψε την προηγούμενη ψευδοκυβέρνηση. Έχει ζητήσει, επίσης, την παραχώρηση «ιθαγένειας» του κατοχικού καθεστώτος σε 35.000 έποικους.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχεδόν καθημερινά, όπως διαμορφώνονται στις κατεχόμενες περιοχές. «Αναμφίβολα και ως γενικότερο σχόλιο θα έλεγα ότι, η επικράτηση ομάδων, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο, όπως αυτός καθορίζεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να μας ικανοποιεί» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως απ` εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμιά διάθεση εμπλοκής στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Το Κυπριακό θα επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από κει θα κριθεί η όλη πορεία των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Υπάρχει διαπραγματευτής – Δεν απασχολεί αυτή την ώρα τον Πρόεδρο το θέμα αυτό, λέγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Συντηρείται στο προσκήνιο το θέμα του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς πλησιάζει ο χρόνος για τις εκλογές για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και όπως είναι γνωστό, υποψήφιος με καλές πιθανότητες είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα Διαπραγματευτή. Σε δηλώσεις του χθες στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσιογράφων και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να διαδέχεται τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Διαπραγματευτή ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «έχουμε Διαπραγματευτή» και πως αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα διαδοχής για τη θέση του Διαπραγματευτή.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου και σημείωσε πως στην περίπτωση εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης «κάτι για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του περί τα τέλη Αυγούστου». «Μέχρι τότε» τόνισε, «δεν θα μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα».

«Αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω, έχουμε Διαπραγματευτή και γίνονται κάθε βδομάδα σχεδόν τρεις συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές» συμπλήρωσε.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΣΕ ΕΦΤΑ ΗΜΕΡΕΣ: ΤΟ λεγόμενο κοινοβούλιο στα κατεχόμενα συνήλθε χθες στις 1400 μετά το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης. Η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ ευχήθηκε η “κυβέρνηση” να είναι καλή για τον κόσμο, και υπενθύμισε πως το “κυβερνητικό” πρόγραμμα πρέπει να είναι έτοιμο σε εφτά ημέρες. Ο “βουλευτής” του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτσί δήλωσε πως ούτε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν πει οτιδήποτε για το “οικονομικό πρωτόκολλο” με την Τουρκία.

ΝΕΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ «ΥΠΕΞ»: Ο ΤΑΧΣΙΝ Ερτουγρούλογλου που θεωρείται ένας από τους πλέον σκληροπυρηνικούς στο Κυπριακό έχει αναλάβει το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών στη νέα ψευδοκυβέρνηση. Είχε και στο παρελθόν επί Ντερβίς Έρογλου αναλάβει το ίδιο πόστο. Ο ψευδοπρωθυπουργός του ψευδοκράτους ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιού συμφώνησε με τον ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς τη σύνθεση της λεγόμενης κυβέρνησης του κατοχικού καθεστώτος. Ο Σερντάρ Ντενκτάς, ανέλαβε λεγόμενος υπουργός οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του ψευδοκράτους.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: