Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η οκταήμερη κράτηση 48χρονου στη Λεμεσό στην υπόθεση της απαγωγής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου καθώς και η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2080 και η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναφορές και αναπομπές μέχρι αύριο για τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι εκδηλώσεις για τα θύματα του Τσερνόμπιλ, το θέμα του χαλλουμιού, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να επιστρέψει το ΕΥΡΩΚΟ την κρατική χορηγία και άλλα.

Η “Αλήθεια” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Σχεδιάζει `λίφτιγκ` στο Εθνικό Συμβούλιο” και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει ένα διαφορετικό Εθνικό Συμβούλιο σε λειτουργία και αποδοτικότητα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή μέρα μνήμης για τα θύματα του Τσερνόμπιλ. Η “Α” αναφέρει ακόμα ότι σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ταμείο Εργασίας και παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι βιώσιμο ακόμα και μετά το 2080.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Σε μπελάδες μας βάζει το `hellim`” γράφει ότι Τ/κ προσφεύγουν κατά του φακέλου του χαλλουμιού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η νομική διαδικασία δεν θα προέκυπτε αν το Υπουργείο Γεωργίας δεν συμπεριλάμβανε και το hellim στην αίτηση για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, κάτι που το Ανώτατο είχε κρίνει ως αχρείαστο το 2008. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει για 16 αναφορές και δύο αναπομπές για τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι αρνείται κάθε ανάμιξη ο 48χρονος ύποπτος για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Συντάξεις μέχρι και το 2080” και γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου είναι πλήρως διασφαλισμένη και ως εκ τούτου είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις και οι άλλες κοινωνικές παροχές και δεν τίθεται θέμα αύξησης των εισφορών. Γράφει επίσης ότι παρά τη μικρή αναβολή στις μαζικές `ιθαγένειες΄ του ψευδοκράτους για λόγους τακτικής που έχουν σχέση με το Κυπριακό, το ψευδοκράτος θα παραχωρήσει μικρότερους αριθμούς. Αλλού αναφέρει ότι γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα υποδεικνύει προς το ΕΥΡΩΚΟ ότι πρέπει να επιστρέψει την κρατική χορηγία. Δικαιούται μόνο το ποσό που αναλογεί στους πρώτους τρεις μήνες του 2016.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο “`Αρπακτικό` παρακολουθούσε προβληματικά παιδιά” γράφει ότι 48χρονος συνελήφθη χθες και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση για τα αδικήματα της απαγωγής, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιού. Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος παρακολουθούσε παιδιά από προβληματικές οικογένειες και τους πρόσφερε χρήματα με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους. Γράφει επίσης ότι δικαστήριο στη Γαλλία βρήκε ένοχο Ολλανδό οδοντίατρο για επίθεση και απάτη και τον φυλάκισε για οκτώ χρόνια. Αλλού γράφει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Με τίτλο “Μάχη developers – τραπεζών για μεταβιβάσεις ακινήτων”, η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” γράφει ότι την πρώτη μεγάλη μάχη σε σχέση με το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενδιάμεσων οργανισμών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων κέρδισαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Γράφει επίσης ότι ζημιές 390 δισ. δολαρίων υπέστησαν πέρυσι οι πετρελαιοπαραγωγοί στη Μέση Ανατολή καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου μείωσε δραματικά τα έσοδα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι συνολικά οι οφειλές των Κυπριακών Αερογραμμών ανέρχονται στα 163 εκ. Ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα απορροφήσουν ζημιά της τάξης των 152 εκ. Ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: