Χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος για να ψηφίζουν οι απόδημοι




Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ

Ολοι οι Ελληνες πολίτες, αυτοί που είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τώρα για να ψηφίσουν πρέπει είτε να ταξιδέψουν στον δήμο που είναι γραμμένοι, είτε αρκετό καιρό πριν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν εκεί που βρίσκονται. Κανονικά δημότης πρέπει να είναι ο κάτοικος και να καταργηθεί η έννοια «ετεροδημότης» αλλά αυτή είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και όσοι βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό δεν μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα. Δεν προβλέπεται να λειτουργούν εκλογικά τμήματα εκτός της επικράτειας. Αυτό λέει το άρθρο 51 του Συντάγματος. Για αυτούς το Σύνταγμα παραπέμπει σε Νόμο με την έγκριση των 2/3 της Βουλής, ενώ αναφέρει επίσης ότι η επιστολική ψήφος ή άλλο πρόσφορο μέσο (π.χ. μέσω Η/Υ) δεν απαγορεύεται.

Μια απλή λύση θα ήταν να υπάρξουν εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες, προξενεία ή άλλους χώρους όπου οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί κατά τις εκλογές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως ακριβώς και τώρα οι λεγόμενοι «ετεροδημότες». Δηλαδή να ψηφίσει π.χ. ο κάτοικος Βερολίνου εγγεγραμμένος στην Πιερία για την εκλογική περιφέρεια Πιερίας. Ο κάτοικος Βερολίνου που θα ψηφίσει σταυρώνοντας θα επιδράσει στην επιλογή βουλευτών και έτσι οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν εκστρατεία παγκοσμίως… Μύλος. Αρα δεν μπορεί να γίνει. Τι μπορεί να γίνει; Να καθιερωθεί για όλους η δυνατότητα να ψηφίζουν όπου βρίσκονται (είτε μέσα είτε έξω από την επικράτεια) και να αλλάξει η διαδικασία επιλογής βουλευτών. Δηλαδή;

Να υπάρχει σε κάθε εκλογικό κέντρο απευθείας σύνδεση με το εθνικό δημοτολόγιο (ώστε να διαπιστωθεί αν ο τάδε είναι εγγεγραμμένος και δεν έχει ψηφίσει μέχρι τώρα), να καθορίζεται ο αριθμός βουλευτών κάθε περιφέρειας από τον αριθμό ψηφισάντων σε κάθε περιφέρεια και όχι να είναι εκ των προτέρων σταθερός, να οριστούν εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό (π.χ. Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ωκεανία, Αφρική, Ασία, Νότια και Κεντρική Αμερική) ώστε να υπάρχουν και αντιπρόσωποι των πολιτών αυτών, να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης παντού, ώστε να αποφεύγεται η υποχρέωση εκλογικής εκστρατείας των βουλευτών και να εκπροσωπούνται στη Βουλή οι περιφέρειες ανάλογα με τους ψηφίσαντες και όχι με τον θεωρητικό αριθμό εκλογέων. Αλλωστε, ο αριθμός βουλευτών που εκλέγει κάθε κόμμα προκύπτει από το σύνολο των ψήφων του.

Χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος; Προφανώς. Οπως χρειάζονται και άλλες πολλές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. Παράλληλα θα πρέπει φυσικά να υπάρξει ρύθμιση για την επιλογή των υποψηφίων από τα κόμματα. Αλλωστε, το κεντρικό θέμα είναι ο σταυρός προτίμησης…

  • Ο Θόδωρος Χατζηπαντελής είναι Καθηγητής του ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: