Αντιδρούν τα κυπριακά κόμματα για τη μη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου




Θέμα συνόδου Εθνικού Συμβουλίου ενόσω ο τόπος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά και μετά την 22α Μαΐου δεν είναι σίγουρο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου.

Από τα όσα διαμηνύει η Προεδρία είναι εμφανές ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει, στο ορατό μέλλον, να ξεχάσουν ότι θα προσέρχονται μαζικά στο Προεδρικό και μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάποιες κατ’ ιδίαν επαφές εάν και εφόσον θέλουν να ενημερώνονται, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Ο λόγος που επικαλείται η κυβερνητική πλευρά για μη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου είναι πως το προεκλογικό κλίμα δεν θα επιτρέπει μια παραγωγική συζήτηση των εξελίξεων. Υπάρχουν και φόβοι για νέες διαρροές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιά στις συνομιλίες. Η κυβέρνηση θεωρεί πως στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μπορεί να γίνει καλύτερη ενημέρωση και πιο ουσιαστική συζήτηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά το ότι έκλεισε την πόρτα του Εθνικού Συμβουλίου, συνεχίζει να ζητά στήριξη από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας τις σε κοινό αγώνα και κοινή προσπάθεια. Ο ίδιος προειδοποιεί πως, «αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, οι κίνδυνοι οριστικής διχοτόμησης είναι υπαρκτοί». Μια διαπίστωση ωστόσο που προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διαμήνυσε χθες πως το κόμμα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να θυσιαστεί το Κυπριακό στον βωμό των εκλογών. Μιλώντας κατά την ταφή των λειψάνων του ήρωα Αντρέα Μιχαήλ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως «δεν θα πάψουμε να υποδεικνύουμε πόση ζημιά μπορεί να κάνουν στην υπόθεση του λαού μας τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και οι εθνικιστικές κορώνες. Αυτή τη φορά, ας μην θυσιάσουμε το Κυπριακό στα εκλογικά ποσοστά. Ας προσπαθήσουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ακόμα πως για το ΑΚΕΛ «λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση που τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και αποκλείει τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις».

Σκληρή ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διαμηνύοντας ότι το ίδιο «δεν πρόκειται ποτέ να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτούς που επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν». Περαιτέρω το ΔΗΚΟ διερωτάται, «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ‘υπερασπίζεται αρχές’ όπως λέει, γιατί τότε φοβάται να ενημερώσει τον λαό μας για το τι διαπραγματεύεται και τι αποδέχεται».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι απαντά θετικά στο μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη για ενότητα στο εθνικό μας θέμα. Ρίχνοντάς του την ίδια ώρα το γάντι και καλώντας τον «να ηγηθεί της προσπάθειας και να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις απαιτήσεις της Τουρκίας που είναι απόλυτα συνδεδεμένες με το Κυπριακό».

Αντιδράσεις για μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς στα κατεχόμενα προκαλούν την έντονη αντίδραση των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν την ένταξη του ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που οι συνήγοροι του κατοχικού ηγέτη σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συνεχίζουν να τον διαφημίζουν».

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, επιμένει στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για το Κυπριακό και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν δημόσια ενώπιον του λαού πως το πρώτο άρθρο της λύσης του Κυπριακού θα αναφέρεται ρητά στη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως «η επιμονή της τουρκικής πλευράς για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο να αφορά το ψευδοκράτος και όχι την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ο στόχος για την κατάργηση της βίζας θα έπρεπε να συζητηθούν στις συνομιλίες».

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κατοχικής Τουρκίας και να ξεκαθαρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν θα εξισωθεί με το παράνομο κατοχικό ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τη Συμμαχία, «είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο ότι στόχος της Τουρκίας είναι η προώθηση της λογικής δύο κρατών και με σταθερό και αμετάθετο στόχο να διασφαλισθεί η εσαεί παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, είτε με συμφωνία στο Κυπριακό είτε χωρίς».

Τέλος, υποδεικνύει πως «θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που τον στηρίζουν στο Κυπριακό, η εμμονή της Άγκυρας σε λύση ΔΔΟ, φροντίζοντας να υπογραμμίζει κάθε φορά τη διπλή εικόνα του κράτους. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει έντιμα προς τον κυπριακό λαό τους λόγους που εξακολουθεί να επιδιώκει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως και η κατοχική Τουρκία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: