Ξαναζεστάνουν τις μηχανές οι Οηέδες: Ο Αναστασιάδης θα δεχθεί τον ‘Αιντα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προσπάθεια να ξαναζεστάνουν οι μηχανές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει σήμερα επαφές στη Λευκωσία ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντζίλ Ναμί, αν και πραγματοποιούνται τρείς φορές την εβδομάδα, δεν έχουν αποφέρει σημαντικό αποτέλεσμα καθώς οι συζητήσεις κινούνται με αργά βήματα. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή χωρίς, όμως, να προχωρά. Κι αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που διεξάγονται.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη πρόοδο, παραπέμποντας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσταφά Ακιντζί, οι συζητήσεις «δεν μπορούν να προχωρήσουν καθώς οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο».

Βεβαίως, αυτό, δεν μπορεί να ισχύει καθώς εξαρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει τόσο προς τον κ. Ακιντζί όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη πως η προεκλογική περίοδος δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται πως ουδέποτε στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά επικαλέστηκε τις εκλογές για να σταματήσει διαδικασία για το Κυπριακό ή να επιβραδύνει τις συνομιλίες. Αντίθετα, ακόμη και εκλογές στην Τουρκία να διεξάγονται, οι εν δυνάμει μεσολαβητές ανέστελλαν πρωτοβουλίες και διαδικασίες αναμένοντας τα αποτελέσματα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα γίνει σήμερα αργά το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενόψει της νέας συνάντησης των ηγετών στις 28 Μαρτίου στις 10 το πρωί. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι, επίσης, ο κεντρικός ομιλητής, στην πρώτη για φέτος συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 4:30μμ μέχρι τις 6:00μμ, στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic στην Παλιά Λευκωσία.

ΑΤΟΥΝ: Απελευθέρωση του εμπορίου πριν τη λύση – Πρόταση από το κατοχικό καθεστώς με στόχο «να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

Ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών του κατοχικού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν προέβη σε έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για να επιτρέψει την απελευθέρωση των αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την νήσο, ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές, ο ψευδοϋπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν, υποστήριξε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο θα πρέπει να γίνει με την ελληνική κυπριακή πλευρά πριν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος προέβη στην έκκληση αυτή για αμοιβαία απελευθέρωση του εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε περισσότερο τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε δε στη συνέχεια ότι μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα αναζωογονήσει την οικονομία του νησιού.

Ο Σουνάτ Ατούν δήλωσε, επίσης, ότι η η οικονομία των ελευθέρων περιοχών χρειάζεται μια λύση τόσο όσο και η τουρκοκυπριακή οικονομία, παραπέμποντας στα οφέλη. Ο Ατούν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιχειρηματικού Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Τουρκίας (TUMBIAD), οι οποίοι βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για μια σειρά επαφών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της TUMBIAD Ufuk Bilgetekin είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής τους είναι να αξιολογήσουν και να εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην “ΤΔΒΚ”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: