Βενιζέλος: “Η Ελλάδα δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην Ειδομένη”




Απολύτως απαράδεκτη και απάνθρωπη χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία, όπως τονίζει, «παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την ΕΕ αλλά και πρωτίστως την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για το προσφυγικό πρόβλημα και να απαντήσει ποια είναι τα σχέδιά της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικά κριτήρια η κατάσταση στην Ειδομένη, ενώ κάνει λόγο «για κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δημοκρατία δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή» και πως «η κυβέρνηση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην Ειδομένη δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες οφείλουν να κατευθυνθούν στα υπάρχοντα και υποδεικνυόμενα κέντρα φιλοξενίας, φαίνεται να θεωρεί ότι απαλλάσσεται των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των αντίστοιχων ευθυνών της».

Αναφερόμενος στη χθεσινή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το χωριό Χαμηλό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει πως δεν υιοθετεί τα όσα αφήνουν να εννοηθούν τα Σκόπια, ότι οι ελληνικές Αρχές ενθάρρυναν ή δεν απέτρεψαν αποτελεσματικά αυτήν την κίνηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα της».

Νατάσα Θωμά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: