Τσίπρας: Ήταν ένα λάθος φραστικό, ζήτησε συγγνώμη – Καμμένος: Δεν μπορεί να μείνει…




Η επιμονή του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου για απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να του τηλεφωνήσει χθες το βράδυ για να προσπαθήσει να τον μεταπείσει. Τα πράγματα φαίνεται δεν πήγαν καλά, διότι λίγο μετά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, επανήλθε με την απαίτησή του.

Αργά το βράδυ ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:

“Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο (σήμερα Πέμπτη) η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση”.

Ο πρωθυπουργός έστειλε στο σπίτι του κ. Καμμένου και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida.gr.

Αναφέρει ότι “η προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης συνεχίστηκε και με δείπνο που είχε στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη ο κ. Καμμένος, το βράδυ της Τετάρτης, με τον Νίκο Παππά και τον Τέρενς Κουίκ. Oι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρέθηκαν στην οικία Καμμένου προκειμένου να τον μεταπείσουν να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό γιατί αν ο υπουργός Αμυνας αποχωρήσει και ρίξει την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και με το δύσκολο δίλημμα να αναζητήσει άλλη συνταγματική λύση και νέους κυβερνητικούς εταίρους”.

Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε ευρύτατα ότι ο κ. Καμμένος εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του καθώς διαφωνεί πλήρως με την παραμονή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση μετά τη δήλωσή του περί “Μακεδονίας”. Για τη δήλωση αυτή ο κ. Μουζάλας έχει ήδη ζητήσει συγνώμη λέγοντας ότι ήταν γκάφα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να τα ξαναπούν για το ζήτημα αυτό μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Προγραμματισμένο ταξίδι για τις ΗΠΑ έχει και ο κ. Καμμένος, ο οποίος το Σάββατο διευθέτησε να πάει στη Φλόριδα και την Κυριακή στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται σοβαρά να το ακυρώσει, αφού  οι κομματικές εξελίξεις και η προσφυγική κρίση απαιτούν την παρουσία του στην Αθήνα.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι επιτεύχθηκε “ανακωχή” αν και από την πλευρά των ΑΝΕΛ διατηρείτο η “πολεμική ατμόσφαιρα”.

Πάντως, κάποια στιγμή πηγές από το Πεντάγωνο έλεγαν ότι ο κ. Καμμένος συγκέντρωσε τα προσωπικά του είδη και ότι επικοινώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται στο εξωτερικό, καλώντας τους σήμερα σε σύσκεψη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού κατέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθειες να μεταπείσουν τον Πάνο Καμμένο.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη το βράδυ ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ενώ και μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη το πρωί δήλωσε ότι εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι όμως και στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι μετά τις συζητήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου αποφασίστηκε οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του Γιάννη Μουζάλα να ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με το MEGA:
Η παραμονή ή όχι του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να δρομολογήσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως μετέδωσε ο συνάδελφος Χρήστος Τσιγουρής, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο κ. Μουζάλας μετακινηθεί από τη θέση του, κάτι που όμως θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί ορόσημο για την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την παραμονή του κ. Μουζάλα στη θέση του, παρά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Τη θέση ότι ένα φραστικό λάθος, δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει ένα “πολιτικό ζήτημα”, μετέφερε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της συναδέλφου Αλεξίας Τασούλη, ο διάλογος που διεμήφθη μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, είναι ο εξής:

Τσίπρας: Ήταν ένα λάθος φραστικό, το πήρε πίσω αμέσως και ζήτησε συγγνώμη.

Καμμένος: Υπάρχει όμως τώρα ένα βίντεο με υπουργό ελληνικής κυβέρνησης να λέει Μακεδονία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τσίπρας: Έχουν γίνει κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση και θα γίνουν ακόμη πιο έντονες στο briefing που θα γίνει σε λίγο.

Καμμένος: Εγώ δεσμεύομαι από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών. Λυπάμαι, αλλά δε μπορεί να μείνει.

Τσίπρας: Όμως τώρα έχουμε Σύνοδο Κορυφής και κρίσιμη.

Όπως διαμήνυσε πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του Γιάννη Μουζάλα θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΡ

Το θέμα του Γιάννη Μουζάλα- ο οποίος αποκάλεσε Μακεδονία» τα Σκόπια την Τρίτη, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό»- βρέθηκε στο επίκεντρο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Ο σχολιαστής του δελτίου και εκδότης των εφημερίδων «Real News» και «Αγορά» Νίκος Χατζηνικολάου, τόνισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει το «λάθος» ο κ.Μουζάλας, αντιθέτως το έχει επαναλάβει στο παρελθόν.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, είχε λίγο πριν το δελτίο τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος του αποκάλυψε ότι «αύριο (σήμερα) Πέμπτη καλεί τους αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αρχηγό Στρατού, τον Αρχηγό Ναυτικού και τον Αρχηγό Αεροπορίας, ζητώντας μάλιστα σε δύο από αυτούς που λείπουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα εσπευσμένα, για να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις προθέσεις του».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, «υπάρχει αναστάτωση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ένα από τα ηγετικά στελέχη τους, είπε στον κύριο Καμμένο ότι “δεν μπορεί στις σχολές των ναυτικών δοκίμων ή των ικάρων ή των ευελπίδων να τραγουδούν το “Μακεδονία Ξακουστή” του Αλεξάνδρου η χώρα και την ίδια ώρα ένας υπουργός να ονομάζει “Μακεδονία” τα Σκόπια”».

Ο Μουζάλας έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση του Τσίπρα

Επίσης, ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, αποκάλυψε ότι «ο κύριος Μουζάλας πριν μπει στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, επικοινώνησε με το πρωθυπουργικό γραφείο και έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση του Αλέξη Τσίπρα».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ.Χατζηνικολάου, «σε σύσκεψη που έγινε για το “θέμα Μουζάλα”, οι περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμειναν στην άποψη ότι αν η παραίτηση του υπουργού γίνει δεκτή, θα προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η παραίτηση».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Ο κ. Χατζηνικολάου, εκτίμησε πως έχουμε μπροστά μας δύο πιθανότητες, «η μία (σσ πιθανότητα) είναι η ρήξη με τον Πάνο Καμμένο και με τους Ανεξαρτήτους Έλληνες. Αλλά αυτή είναι η μικρότερη πιθανότητα», γιατί όπως τόνισε, ο γνωστός δημοσιογράφος «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι μετά τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε έναν μίνι… ανασχηματισμό και να αντικατασταθεί όχι μόνο ο κύριος Μουζάλας, αλλά να γίνουν και μερικές ακόμη διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να μην φανεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε αποκλειστικά στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ότι στα πλαίσια μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης του κυβερνητικού σχήματος, άλλαξε και τον συγκεκριμένο υπουργό».

http://mignatiou.com/2016/03/den-iparchoun-gkafes-stin-politiki-dilose-o-kammenos-sindesi-me-sgouridi-chaikali/

http://mignatiou.com/2016/03/siriza-iper-mouzala-patridokapilous-vlepi-o-papadimoulis-anichta-sinora-theli-i-neolea/

http://mignatiou.com/2016/03/proto-thema-o-mouzalas-sta-skopia-xefige-to-makedonia-ston-ellina-ipourgo-metanastefsis/

http://mignatiou.com/2016/03/stirixi-boutari-se-mouzala-ki-ego-echo-pi-ta-skopia-makedonia-polles-fores/

http://mignatiou.com/2016/03/sto-maximou-o-kammenos-apeti-tin-paretisi-mouzala-me-aformi-to-makedonia-gia-ta-skopia/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: