Την άμεση απελευθέρωση της πιλότου Νάντια Σαβτσένκο ζητά η Ουκρανία από τη Ρωσία




Η Ουκρανία απαίτησε σήμερα την “άμεση αποφυλάκιση” της Ουκρανής πιλότου στρατιωτικού αεροπλάνου Νάντια Σαβτσένκο, η οποία δικάζεται στη Ρωσία για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας.

“Απαιτούμε από τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τη Νάντια Σαβτσένκο και να σταματήσει αυτή τη δικαστική φάρσα”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ εκτίμησε από την πλευρά του πως η αποφυλάκιση της Σαβτσένκο, που απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της και καταγγέλλει ότι η δίκη της είναι “πολιτική”, αποτελεί μια “πρόκληση” για τη διεθνή κοινότητα.

“Είναι μια πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο να αναγκάσει τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να απελευθερώσει την ουκρανή Νάντια Σαβτσένκο”, ανέφερε ο Γιατσενιούκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου.
Νωρίτερα σήμερα, η 34χρονη Σαβτσένκο ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου εν αναμονή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας στις 21 και 22 Μαρτίου.

Η πιλότος, που στη χώρα της θεωρείται εθνική ηρωίδα, κατηγορείται ότι έδωσε πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό τη θέση δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Κίεβο, Ουκρανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: