Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Σειρά επαφών πριν την κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ για προσφυγικό




Σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την έναρξη της καθοριστικής συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ξεκινά με συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, αναφέρει το Mega.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Βάσει του προγράμματος, το γεύμα εργασίας των ηγετών ΕΕ και Τουρκίας θα διεξαχθεί 12:30-14:30 και στις 15:00 θα ξεκινήσει η συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ που αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες.

Με ποιές θέσεις προσέρχεται στη σύνοδο ο πρωθυπουργός

Μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ελληνική θέση είναι αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, μείωση των ροών στην Τουρκία και δίκαιη κατανομή εντός Ε.Ε. με συνέπειες για όσους αποκλίνουν.

Δεδομένου ότι η Ειδομένη είναι κλειστή για τους πρόσφυγες, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, όπως είπε, στη σύνοδο την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν ζητήσει απλώς μία διατύπωση ότι η μετεγκατάσταση είναι επείγουσα αλλά ότι θα ξεκινήσει άμεσα και σε υψηλό αριθμό.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενεργοποίησης μιας συμφωνίας για επιτάχυνση και ενίσχυση της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία εκτιμώντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στη διακυβερνητική της Τρίτης στη Σμύρνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: