Ολίγον έγκυος και εγγυήσεις: Η πενταμερής και η ασφάλεια που ιεραρχείται τελευταία




Του Κώστα Βενιζέλου

Η τουρκική πλευρά, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής, θεωρεί πως το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος. Παραπέμπει δε στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όταν υπάρξει συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα.

Εκείνο που προκύπτει από τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι πως οι συζητήσεις που θέλει η Άγκυρα να γίνουν για τα θέματα της ασφάλειας θα στηρίζονται στις εγγυήσεις και όχι στην κατάργησή τους. Το θέμα της ασφάλειας αποτελεί, όπως είπε, ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την Τουρκία. Το ενδιαφέρον δεν συνίσταται, βέβαια, στην ανάγκη προστασίας των Τουρκοκυπρίων αλλά στη στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας για έλεγχο του νησιού ώστε να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί της στην ευρύτερη περιοχή. Για τα όσα αναφέρθηκαν και τα τόσα άλλα προκύπτουν από τα λεγόμενα του Τσαβούσογλου είναι σαφές πως η προσέγγιση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. Η αλλαγή πλεύσης θα συνίσταται στην υιοθέτηση θέσης για κατάργηση των εγγυήσεων και της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί. Αυτό δεν το είπε και δεν αναμένεται να το πει κανένας Τούρκος αξιωματούχος.

Πρώτο, η ιδέα για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αποσκοπεί σε έναν διαχρονικό στόχο: να δώσει διεθνή αναγνώριση, έστω και αναδρομική, στο ψευδοκράτος. Το 1960 τη Συνθήκη υπέγραψαν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριος και Κουτσιούκ. Η κατάργηση ή τροποποίηση οποιασδήποτε διεθνούς συνθήκης γίνεται από τα κράτη που την έχουν συνομολογήσει. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τούτο καθώς από το 1983, όταν δηλαδή είχε ανακηρύξει το ψευδοκράτος, ισχυρίζεται ότι οι Τ/κ έχουν κράτος και πως δεν είναι κοινότητα αλλά λαός.

Δεύτερο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας, αποφασίσθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα συζητηθεί τελευταίο. Επέλεξαν, δηλαδή, να ασχολούνται με διακυβέρνηση και να μην αγγίζουν το εξ ορισμού σημαντικότερο ζήτημα. Απάντηση και εξήγηση υπάρχουν, πειστικό επιχείρημα από ε/κ πλευράς δεν μπορεί να βρεθεί. Κατά τα άλλα ήθελαν στη Λευκωσία να εμπλέξουν την Άγκυρα στο Κυπριακό με εκείνα τα αλήστου μνήμης διθυραμβικά για χιαστί συναντήσεις. Ένα ταξίδι στην Άγκυρα έγινε όλο κι όλο και άνοιξε ο δρόμος για πολλά ταξίδια στους Ναμί, Τσολάκ και ασφαλώς Ακιντζί.

Το θέμα της ασφάλειας είναι το πρώτο και όχι το τελευταίο. Κάθε κοινωνία για αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρεται είναι η φυσική επιβίωσή της. Και αυτή προϋποθέτει αποτελεσματική ασφάλεια. Να έχει και να αισθάνεται ασφάλεια και να λειτουργεί ελεύθερα σε μια δημοκρατική πολιτεία, χωρίς πάτρωνες και «προστάτες». Με όσα συμβαίνουν στη γειτονία μας, πειραματισμοί από το παρελθόν αποτελούν αυτοχειρία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο Τσαβούσογλου είπε πως είναι φήμες τα όσα πιστώνουν στον Ερντογάν για τη Μόρφου. Δεν είπε, όμως, εάν δέχεται επιστροφή της πόλης!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Είναι διασκεδαστικό να λένε στην Κυβέρνηση ότι ενοχλούνται με τον λαϊκισμό. Δάσκαλε που δίδασκες… Υπάρχει βέβαια λαϊκισμός που είναι του συρμού αλλά και επιστημονικός λαϊκισμός. Σε αυτό βοηθά και μερίδα των ΜΜΕ που κάνει γαργάρα τους τακτικισμούς του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: