OHE: Η Σαουδική Αραβία έχει σκοτώσει πάνω από 3.200 αμάχους στην Υεμένη, σε ένα χρόνο




Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα πως ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη προκάλεσε τον θάνατο “διπλάσιου αριθμού” ανθρώπων απ΄ότι όλες μαζί οι άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα, όπου περισσότεροι από 3.200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

“Φαίνεται πως ο συνασπισμός είναι υπεύθυνος για τον θάνατο διπλάσιου αριθμού αμάχων απ΄ό,τι όλες οι άλλες δυνάμεις μαζί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα’αντ Αλ Χουσέιν, υπογραμμίζοντας πως “σχεδόν στο σύνολό” τους [οι άμαχοι αυτοί] υπήρξαν θύματα αεροπορικών επιδρομών.

“Κτύπησαν αγορές, νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, εργοστάσια, γαμήλιες δεξιώσεις – και εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες σε χωριά, πόλεις, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Παρά τα πολλά διεθνή διαβήματα, αυτά τα τρομερά συμβάντα εξακολουθούν να συμβαίνουν με απαράδεκτη συχνότητα”, είπε.

“Εξάλλου, παρά τις υποσχέσεις ότι θα διενεργηθεί έρευνα (…) δεν έχουμε δει ακόμη πρόοδο στο θέμα αυτό”, συνέχισε, προειδοποιώντας πως ο ΟΗΕ “εξετάζει αν διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα από τα μέλη του συνασπισμού”.
Ο Ζέιντ κατήγγειλε τη “σφαγή” που προκλήθηκε την Τρίτη από αεροπορικά πλήγματα του αραβικού συνασπισμού στην αγορά Χάμις, στη βόρεια Υεμένη.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες σκοτώθηκαν 106 άμαχοι, ανάμεσά τους 24 παιδιά. Ο Ζέιντ δήλωσε εξάλλου πως υπάλληλοι του γραφείου του μετέβησαν την Τετάρτη στο σημείο της επίθεσης, “η οποία πραγματοποιήθηκε προφανώς όταν η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο”.

“Το προσωπικό της Υπάτης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν βρήκε καμία ένδειξη για ένοπλη αντιπαράθεση ή για σημαντικό στρατιωτικό στόχο στην περιοχή την ώρα της επίθεσης, εκτός από την ύπαρξη ενός σημείου ελέγχου σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από την αγορά”, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως η επιδρομή είχε στόχο “συγκέντρωση πολιτοφυλάκων”.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύρραξη στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 6.300 ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν άμαχοι (3.218) αφότου ξεκίνησε η επέμβαση του αραβο-σουνιτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που εξακολουθούν να ελέγχουν τη Σαναά και μεγάλο μέρος του νότιου και δυτικού τμήματος της χώρας. Ο ΟΗΕ εκτιμά, εξάλλου, πως 30.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους περισσότεροι από 5.700 είναι άμαχοι.

Η σύρραξη έχει προκαλέσει επίσης σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. “Καλώ τα μέρη να κάνουν πέρα την υπερηφάνεια τους και να θέσουν τέρμα σε αυτή τη σύρραξη”, είπε ο Ζάιντ. “Οι άνθρωποι της Υεμένης έχουν υποφέρει πολύ. Μια πολύ φτωχή χώρα βλέπει τις ισχνές υποδομές της να αποδεκατίζονται και ο πληθυσμός αγωνίζεται απεγνωσμένα να επιβιώσει”, πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: