Να μείνω ή να φύγω; Αυτός ήταν ο θεματικός τίτλος σε συνέδριο για επιχειρήσεις!




Του Δημήτρη Τσαγκάρη*

Επώνυμα χείλη, σε πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο, κατήγγειλαν ότι πέντε χώρες, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα το Λονδίνο αλλά και η Μάλτα, επιχειρούν να “κλέψουν” από την Ελλάδα τις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Και το Ντουμπάι, και η Σιγκαπούρη κατονομάστηκαν επίσης ως διεκδικητές της έδρας των ελληνικών ναυτιλιακών.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αυτά συμβαίνουν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αξιώνει την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εν Ελλάδι ναυτιλιακών, και παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας που επιβάλλεται επί του τονάζ του στόλου είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Μάλτας !

Ενδεικτικό του κλίματος- στην μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική βιομηχανία την ναυτιλία μας, που προσφέρει άνω του 7% του ΑΕΠ και το 3,5% της συνολικής απασχόλησης (Boston Consulting Group) – ο θεματικός τίτλος, σε panel του συνεδρίου, ήταν «να μείνω ή να φύγω»;

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα που πλέον μας αφορά όλους !

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών με γεωγραφικά και κλαδικά χαρακτηριστικά, για την αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων και να προσέξει ιδιαίτερα τους τομείς που, ήδη, έχουν παγκόσμιες πρωτιές.

Να αντιγράψει την παλιά νομοθετική δράση του αείμνηστου Κ. Καραμανλή με τους Ν. 2687/53 και 4171/61

Να ασχοληθεί με συγκριτική φορολογική πολιτική!

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, μετά την αλλαγή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική- και στην ουσία της (3ο μνημόνιο) και στο ύφος της (ζήτω, η συνεννόηση)- επιχειρείται να βρεθεί ο άριστος βηματισμός σε μια φορολογική πολιτική που θα υποστηρίξει την βιωσιμότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Πολλά έχουν προαναγγελθεί, κάποια τιμολογηθεί (φορολόγηση ενοικίων, αγροτών, εισφορά αλληλεγγύης κλπ), κάποια άλλα όχι, (δηλώσεις μαύρου χρήματος, περιουσιολόγιο, λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, ηλεκτρονικές συναλλαγές κλπ) ενώ φαίνεται να «ψήνονται» και νέοι φόροι σε καύσιμα και ΙΧ ίσως και στις τραπεζικές συναλλαγές!

« Αφορολόγητο μέσω κάρτας ή τράπεζας , νέες αλλαγές στη φορολογική ατζέντα του 2016, ανατροπές σε φόρους και τέλη λόγω μείωσης αντικειμενικών, σημαντική έκπτωση φόρου για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, ποινική αμνηστία της εφορίας σε οφειλέτες, προς ενιαία κλίμακα στη φορολογία εισοδήματος..» είναι οι καθημερινοί τίτλοι των εναλλακτικών σκέψεων στα φορολογικά θέματα, που τρελαίνουν τους πολίτες!

Όλα αυτά, σε μια αγορά φοροδοτικά εξαντλημένη, και με διαδικασίες που δείχνουν βαλτωμένες αφού το μεν Υπουργείο Οικονομικών ακόμη επιχειρεί με «νέες» οδηγίες- μόλις της 5ης Νοεμβρίου 2015- «…για την ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών και την προσαύξηση περιουσίας..», τα δε ελληνικά δικαστήρια (διοικητικά εφετεία) αποφαίνονται και, αρνητικά, σε αναδρομικούς ελέγχους πριν τον Ν.3888/2010, ενώ εκκρεμούν σοβαρά προδικαστικά ερωτήματα στο ΣτΕ

Το ίδιο το Υπουργείο ενίοτε μιλά για αλλαγές “οργανωτικού” χαρακτήρα και ο αρμόδιος Υπουργός για “ευχάριστες εκπλήξεις” για τους φορολογούμενους, ενώ πρόσφατα προανήγγειλε ίσως και «τα χειρότερα»….

Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι έχει συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο να βρεθούν έως το 2018 κονδύλια πλέον του 1,9 % του ΑΕΠ από φόρους (1,1% του ΑΕΠ από ΦΠΑ, 0,8% του ΑΕΠ από φόρους εισοδήματος, 0,6 % του ΑΕΠ από άλλες περικοπές δαπανών και λοιπά έσοδα).

Για το άλλο 1,9% του ΑΕΠ δυστυχώς αναμένεται ότι θα «φροντίσουν» οι συντάξεις (τωρινές ή μελλούμενες).

Το ελληνικό φορολογικό επιτελείο θα πρέπει να σταθμίσει την απομείωση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων κατά τουλάχιστον 522 δισεκ δολάρια, από το 2007 έως σήμερα, να θυμηθεί την ανισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου και το ότι 13 τρισεκ δολάρια είναι κρυμμένα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους (ΟΟΣΑ)…

Αυτή είναι η αιτία των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων χρεών! Δεν κατέστησαν οι Έλληνες κακοπληρωτές τα τελευταία 6 χρόνια της ελληνικής οικονομικής Ιστορίας!

Το ελληνικό φορολογικό επιτελείο θα πρέπει να σχεδιάσει για την Ελλάδα και όχι για τους δανειστές!

Να μην αγνοήσει το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 13,5 δισεκ. ευρώ που δημιουργήθηκε μέσα στο 2015 !

Να μην αγνοήσει ότι ο ΟΟΣΑ όμως μας έχει ανακηρύξει τη χειρότερη φορολογικά χώρα για μια οικογένεια με 2 παιδιά…

Να μην αγνοήσει τη νεκρή κτηματαγορά- με μόλις 13.000 συναλλαγές το 2015 έναντι 148.000 το 2007- αν και οι τιμές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%.

Να μην παραμείνουμε ( βλ. Δικαστές & Εισαγγελείς) το «οικονομικό πειραματόζωο» της Ευρώπης…

  • Οικονομολόγου ΜΑ-Φοροτέχνη, Διευθύνοντος Συμβούλου της FAO Economics AE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: