«Λύση μόνο με εγγυήσεις» λέει ο Ακιντζί: Διαμηνύει πως η τουρκική παρουσία αποτελεί ασφάλεια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σαφής είναι θέση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της ασφάλειας αναδεικνύοντας ψηλά και σε σημείο «κόκκινης γραμμής» τις τουρκικές εγγυήσεις. Είναι σαφές πως ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει πως το κεφάλαιο αυτό, της ασφάλειας, θα συζητηθεί στο τέλος, στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης, επιχειρεί παράλληλα να χαράξει γραμμή από τώρα. Να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να αναδείξει ως κόκκινη γραμμή το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων.

Χωρίς περιστροφές και αμφίσημες διατυπώσεις, ο αρχηγός του κατοχικού καθεστώτος διαμήνυσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στη συνέντευξή του προς τον «Φιλελεύθερο», που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή, είχε αναφέρει πως χωρίς την υιοθέτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν μια συμφωνία στο Κυπριακό. Συνεπώς, είναι πρόδηλο ότι πληθαίνουν οι κόκκινες γραμμές και οι αναφορές του τύπου πως «χωρίς αυτό δεν εγκρίνεται συμφωνία».

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν ελευθερία, ισότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Μιλώντας στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η δήλωση (που διατυπώνεται από ε/κ πλευράς), σύμφωνα με την οποία «είμαστε στην ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για άλλη ασφάλεια», δεν κρίνεται ικανοποιητική. Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν η μια την άλλη για το θέμα της ασφάλειας και ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες Κύπριοι δεν θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ως απειλή την εγγύηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Με αναφορές στην Ένωση, στο σχέδιο Ακρίτα, ρητορεία δηλαδή που ενίοτε επιστράτευε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ακιντζί δικαιολόγησε πλήρως την τουρκική εισβολή, λέγοντας πως η Τουρκία δεν προβαίνει χωρίς λόγο σε ενέργειες, παραπέμποντας στο πραξικόπημα του 1974. Αν, είπε, η ελληνική χούντα δεν είχε προχωρήσει και διενεργήσει το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974, «η Τουρκία δεν θα είχε εισβάλει στο νησί πέντε ημέρες αργότερα».

Ο Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και η αξιοποίηση του νερού (από την Τουρκία) σε ολόκληρο το νησί «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα κατανόηση και πρότυπο για τα θέματα ασφάλειας».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν έχουν συζητηθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι αυτά θα τεθούν σε πενταμερή διάσκεψη στο τέλος της διαδικασίας, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ»
Είναι σημαντικό να συμφωνηθεί επίλυση του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα για την Ημέρα της Γυναίκας. Ο Μουσταφά Ακιντζί δέχτηκε χθες αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Γυναικών της Τουρκίας η οποία φιλοξενείται στα κατεχόμενα από το λεγόμενο σύνδεσμο γυναικών Κερύνειας με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΏΝ
Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντήθηκαν και χθες και συνέχισαν τη συζήτηση για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν νέα σημεία, με βάση τα οποία μπορούν να μειώσουν την απόσταση και τις διαφορές. Οι δυο διαπραγματευτές συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα ( Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). Την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαρτίου, θα συναντηθούν, ως γνωστό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ:  «Το καθεστώς των Τ/Κ  δεν μπορεί να μείνει εν κενώ» – Προειδοποιήσεις σε περίπτωση αποτυχίας στις συνομιλίες

ΕΑΝ οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ξανά, το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να μείνει εν κενώ.Αυτό ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Βήμα των Αθηνών. Ανέφερε δε πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν αν ειλικρινά επιθυμούν έναν συνεταιρισμό και ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκυπρίους.

Αυτοί, υποστήριξε, απέδειξαν στα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Αναν ότι τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού. Αναμένουμε, πρόσθεσε, ότι αυτή τη φορά οι Ελληνοκύπριοι θα επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η πρόοδος έχει σταματήσει ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχω την εντύπωση ότι η πρόοδος έχει σταματήσει. Στην πραγματικότητα, αξιοσημείωτη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε έναν αριθμό κεφαλαίων, αν και είναι αλήθεια ότι οι αποκλίσεις παραμένουν για πολιτικό συμβιβασμό των δύο πλευρών. Ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά δίνει έμφαση στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Ως τώρα ο Ακιντζί έχει συμβάλει με μια ειλικρινή και δυναμική προσέγγιση λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις ενέργειές της με αποφασιστικότητα και από την πλευρά της η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στην οικοδόμηση ενός νέου Συνεταιρισμού δύο ισότιμων συνιστώντων κρατιδίων βασισμένων στην πολιτική ισότητα και διζωνικότητα. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση εντός του 2016. Πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο καθώς οι παράμετροι μιας λύσης έχουν καθοριστεί κατά τις επί δεκαετίες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Τουρκία και η Ελλάδα, ως μητέρες-πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις, θα έπρεπε να καταβάλουν τις καλύτερες προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία».

Αναμένουμε από την Ελλάδα, είπε, να εμπλακεί πιο ενεργά και ορατά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: