Κασουλίδης: “Ο καταμερισμός των βαρών είναι η ορθότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού”




Ο καταμερισμός των βαρών είναι η ορθότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, δήλωσε την Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο με τον Βόσνιο ομόλογό του Igor Crnadak, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, o κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και ότι το κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί.

“Πρέπει πρώτα να κάνουμε, κάθε χώρα, το χρέος μας, για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η οποία αποτελεί υποχρέωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, με αυτόν τον τρόπο μοιραζόμαστε το βάρος ως εταίροι σε θέματα αλληλεγγύης”, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για το θέμα της Τουρκίας και το γεγονός ότι ζητά περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ για την χειριστεί το προσφυγικό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον οι οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να πάνε πίσω στην Τουρκία.

“Είναι προφανές ότι περισσότεροι από το 50% των σημερινών μεταναστών δεν προέρχονται από τη Συρία -που καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτοί (από την Συρία) χρειάζονται διεθνή προστασία- είναι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκουν τώρα εύκολη διαδρομή για να πετάξουν προς την Τουρκία με φτηνές πτήσεις και στη συνέχεια να περάσουν μέσα από την Ελλάδα, ελπίζοντας να πάνε στη Γερμανία και αλλού”, είπε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί η ΕΕ η οποία, σημείωσε, θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις αν κάθε μια από τις χώρες θεωρήσει ότι δεν πρέπει να κάνει κάτι αν αυτό είναι εις βάρος των συμφερόντων της.
“Αυτό είναι λάθος”, σημείωσε.

Ο Βόσνιος Υπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι επιβάλλεται να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού και ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στην προσέγγισή της.

“Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση χωρίς (τη συνδρομή) ορισμένων χωρών μη μελών της ΕΕ όπως η Σερβία. Και ελπίζουμε να δούμε αυτήν την ανταπόκριση στο τέλος”, ανέφερε.

Ο Βόσνιος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί την κατάσταση πολύ προσεκτικά, διότι υπάρχει η πιθανότητα, και αυτή είναι μια από τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης της Βοσνίας, ότι η λεγόμενη οδός των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να αλλάξει.

“Θα μπορούσαμε να δούμε μια νέα διαδρομή μέσω της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου και στη συνέχεια μέσω της χώρας μας να γίνεται προσπάθεια για να εισέλθουν στην Κροατία που είναι χώρα μέλος της ΕΕ”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Crnadak η Βοσνία έχει σχηματίσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα που είναι έτοιμη να παρέμβει εντός 24 ωρών αν υπάρχει εισροή προσφύγων στο έδαφός της. Προς το παρόν, είπε, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις, αλλά είμαστε σε στενή επαφή με διάφορους οργανισμούς, υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις στην περιοχή.

Εξήγησε ότι αυτή η ομάδα αποτελείται από όλα τα σημαντικά θεσμικά όργανα και οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Ερωτηθείς τι συγκεκριμένα θα μπορούσε να κάνει η ομάδα αυτή, είπε ότι μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να προχωρήσει με το κλείσιμο των συνόρων, διευκρινίζοντας ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε.

“Αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αν πρέπει να οργανώσουμε και να διευκολύνουμε ορισμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διέρχονται από τη Βοσνία ως χώρα διέλευσης. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να μείνουν κάποιοι από αυτούς και δεν έχουμε δει μια τέτοια βούληση που εκφράζεται από κανέναν”, ανέφερε.

Συνομιλίες και υπογραφή συμφωνίας στον τουρισμό

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία στο τομέα του τουρισμού με τον Βόσνιο ΥΠΕΞ να τονίζει ότι η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Crnadak είπε ότι ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς επισκέψεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τώρα ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.

Ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας λέγοντας ότι υπήρξε στασιμότητα στο θέμα αυτό για επτά χρόνια , αλλά τώρα η Βοσνία κινείται σε γρήγορες ταχύτητες και έχει εφαρμόζει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.

Εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ενώ για τις οικονομικές σχέσεις είπε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών πρέπει να επεκταθεί στα επόμενα χρόνια. Ο Βόσνιος Υπουργός είπε ότι μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανωθούν συναντήσεις επιχειρηματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις συνομιλίες του οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της τρομοκρατίας με τον Βόσνιο Υπουργό να τονίζει ότι η χώρα του είναι πολύ δεσμευμένη σε αυτό το ζήτημα και ότι στο εσωτερικό της χώρας γίνονται προσπάθειες για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Σημείωσε ακόμη ότι η Βοσνία είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που εφάρμοσε νομοθεσία σχετικά με τις κυρώσεις.

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Βοσνίας χαιρέτισε και το άνοιγμα επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στη χώρα , τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζεται να γίνουν σύντομα. Αυτό, είπε, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του είπε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Βόσνιου Υπουργού επιβεβαιώνει το ήδη καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και αποδεικνύει τη θέλησή μας να διερευνήσουμε νέους τομείς συνεργασίας.

Ανέφερε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στον τομέα του τουρισμού αλλά και το άνοιγμα Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σαράγεβο είναι τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι η Κύπρος επιθυμεί να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για το Κυπριακό είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την παρούσα φάση των συνομιλιών και ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την συμμετοχή της Βοσνίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την υποστηρικτική της στάση στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία , σημείωσε, είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για τη χώρα και την ίδια την ΕΕ, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα γενικότερα.

Χαιρέτισε την δέσμευση της χώρας για ουσιαστική δουλειά προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η απειλή της τρομοκρατίας ήταν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών και ότι και οι δύο συμφώνησαν πως καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη στην τρομοκρατική απειλή. Πρέπει, σημείωσε, να εργαστούμε σκληρότερα και πιο κοντά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι Λευκωσία κατανοεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βοσνία ιδίως όσον αφορά τους ξένους τρομοκράτες μαχητές και χαιρέτισε το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε πρόσφατα ως μέρος της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πρωτοβουλίας των Δυτικών Βαλκανίων , προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε αυτό το πλαίσιο.

Kυριακή Χριστοδούλου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: