Η «φωτιά» του μεταναστευτικού: Απειλούν να ανοίξουν νέο “μέτωπο” από τη Λιβύη




Της Μπελ Ντριου*

Αξιωματούχοι από τη Λιβύη προειδοποιούν ότι «θα ανοίξουν τις πύλες» αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, εάν η Δύση δεν τους βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ενώ η Ευρώπη φοβάται μια νέα γιγάντωση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, πίσω στη Λιβύη τα κέντρα κράτησης και οι δυνάμεις της ακτοφυλακής υποστηρίζουν πως δεν έχουν πλέον ούτε τα βασικά για να σταματήσουν τις ροές.

Πέρυσι, 154.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία, σύμφωνα με τη Frontex. Φέτος, ο αριθμός ίσως υπερδιπλασιαστεί, καθώς οι μετανάστες στρέφονται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Αντιμέτωπες με ελλείψεις σε χρήματα, προμήθειες, εξοπλισμό και εκπαίδευση, οι Αρχές της Λιβύης υποστηρίζουν ότι η Δύση τις έχει εγκαταλείψει και ότι αυτές δεν έχουν επωφεληθεί από τα 3,6 εκατ. στερλίνες που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Τα προγράμματα υποστήριξης της ΕΕ έχουν μπει στην αναμονή καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα κλιμακώνεται.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα το Αιγαίο δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στη Λιβύη. «Δεν υπάρχουν χρήματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν πληρώνονται καν. Δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη», καταγγέλλουν στελέχη των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας που εργάζονται σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών ανατολικά της Τρίπολης.

Περισσότεροι από 14.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία φέτος, αριθμός αυξημένος κατά 4.000 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου πέρυσι. Παράλληλα, άλλοι περίπου 20.000 μετανάστες κρατούνται σε εξαθλιωμένες εγκαταστάσεις μέσα στη Λιβύη, οι περισσότεροι από αυτούς περιμένοντας να απελαθούν. Στο κέντρο κράτησης της Γκουεά, 50 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, βρίσκονται 380 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.

Περισσότεροι από 35 άνθρωποι κοιμούνται μέσα σε κάθε κελί, ο ένας πάνω στον άλλο στο πάτωμα, ενώ η ψώρα και η ηπατίτιδα σαρώνουν. «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εδώ μέσα για έναν χρόνο, πρέπει να μας βοηθήσετε να ξεφύγουμε», δηλώνει ένας 17χρονος μετανάστης που πλήρωσε 800 δολ. για να περάσει στην Ευρώπη αλλά τελικώς χάθηκε στη θάλασσα επειδή ο «καπετάνιος» στη βάρκα του δεν ήξερε να χρησιμοποιεί πυξίδα. Μαζί με την απόγνωση, ωστόσο, αυξάνονται και οι τιμές που χρεώνουν οι διακινητές, από 400 δολ. το 2014 σε 1.300 δολ. φέτος.

  • Κείμενο στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου – www.thetimes.co.uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: