Στον Γιώργο Σολέα το μετάλλιο του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης 2016»




Με την απονομή του «Greek Wine Industry Award 2016» στον ομογενή Γιώργο Σολέα, άνοιξε η τελετή απονομής των μεταλλίων του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2016», στο πλαίσιο της έκθεσης «Oinorama».

Υπενθυμίζεται ότι οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2016», που διοργάνωσε η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, πραγματοποιήθηκαν εφέτος, από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ο κ. Σολέας τιμήθηκε με τη συγκεκριμένη διάκριση για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού οίνου στην καναδική αγορά, αλλά και γενικότερα στην αγορά της Βορείου Αμερικής.

Κατά την απονομή του βραβείου, ο οινολόγος-οινοποιός, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος Στέλιος Κεχρής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πλούσιο βιογραφικό του βραβευθέντα, λέγοντας:

«Είναι ένα εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητας του Καναδά. Έλαβε το πτυχίο του B. Sc. από το McMaster University, το δε μεταπτυχιακό και το διδακτορικό από το University of Toronto.

Εκπαιδεύτηκε στην Οινολογία στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.

Για 11 χρόνια, ήταν Διευθυντής Έρευνας & Διασφάλισης Ποιότητας σε μεγάλο οινοποιείο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος στην Τεχνική & Επιστημονική Επιτροπή του Καναδικού Ινστιτούτου οίνου για εννέα χρόνια.

Το 1996 εντάχθηκε στο LCBO (το μεγαλύτερο ίσως αγοραστή οίνου, παγκοσμίως) ως αντιπρόεδρος Διασφάλισης Ποιότητας. Ταυτόχρονα, το 2008, αναλαμβάνει Α΄ αντιπρόεδρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του.

Το 2013, γίνεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος του LCBO και, ταυτόχρονα, στο χαρτοφυλάκιό του συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της πληροφορικής, της ανάπτυξης καταστημάτων, κτηματομεσιτικά & προστασίας πόρων.

Αυτήν τη στιγμή, υπηρετεί ως εκτελεστικός πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του LCBO.

Υπηρέτησε ακόμη ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας του Καναδικού Συνδέσμου Οινοπνευματωδών ποτών.

Εκπροσώπησε το LCBO σε πολλές επιτροπές κύρους, όπως:

Στην «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» της Παγκόσμιας Ομάδας Εμπορίου Οίνου (WWTG).

Στην Τεχνική Επιτροπή της Αμερικανικής Εταιρείας Οινολογίας και Αμπελουργίας.

Στο Ινστιτούτο Οινολογίας Ψυχρού Κλίματος & Αμπελουργίας του Πανεπιστήμιο Brock, στο οποίο είναι και επαγγελματικός συνεργάτης.

Υπηρέτησε, επίσης, στην Ειδική Μεταπτυχιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Guelph για την υποστήριξη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Έχει πάρει πιστοποιητικό Masters στη διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics από το Πανεπιστήμιο York, του οποίου είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Είναι, επίσης, συνεργάτης του Ινστιτούτου McMaster Μεταφορών & Logistics, καθώς και μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου διαχείρισης εφοδιαστικής Αλυσίδας και logistics.

Έχει λάβει πολλά βραβεία από τη βιομηχανία οίνου, ενώ η οινολογική και βιοχημική του έρευνα έχει οδηγήσει στη συγγραφή σχετικών κεφαλαίων σε οκτώ βιβλία.

Στο ενεργητικό του έχει ακόμη 53 διεθνείς δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά και πολλές εθνικές και διεθνείς επιστημονικές παρουσιάσεις αφιερωμένες στα αλκοολούχα ποτά.

Η Ελλάδα και τα ελληνικά κρασιά έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής βιομηχανίας οίνου και των κρασιών της. Πρόσφατα, στο LCBO ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κρασιά Του Κόσμου», με την Ελλάδα να αποκτάει το πρώτο μπουτίκ κατάστημα, στο οποίο μπορεί κανείς να ανακαλύψει πάνω από 100 ελληνικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά».

Παράλληλα, ο κ. Κεχρής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δήλωσε ότι η ποιότητα των ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων όχι μόνο είναι σε υψηλό επίπεδο, αλλά συνεχώς βελτιώνεται. «Το επίτευγμα αυτό έγινε δυνατόν, χάρη στο όραμα, το μεράκι, αλλά και τις θυσίες των Ελλήνων οινοπαραγωγών και αμπελουργών» συμπλήρωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο 16ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης έχει και άλλα καλά νέα. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε αύξηση των συμμετοχών, μετά από μία συνεχή πτώση τεσσάρων ετών, από την έναρξη της κρίσης το 2010. Τα νέα αυτά γίνονται ακόμα καλύτερα, διότι έχουμε αύξηση όχι μόνο των κρασιών, αλλά και των οινοπαραγωγών. Επίσης, υπάρχουν και ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των διακρίσεων σε πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους οινοπαραγωγούς ή ακόμη το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό των οινοποιών που πήραν μετάλλιο, ενώ, ταυτόχρονα, ανέβηκαν οι βαθμολογίες των διαγωνιζομένων οίνων. Αυτό δείχνει ότι ο ανταγωνισμός ανεβαίνει και είναι απόρροια της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στα αμπέλια και στα οινοποιεία. Η επιβεβαίωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο μέρος της συμβολής του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού».

Ο κ. Κεχρής σημείωσε ότι το μήνυμα που βγαίνει, είναι ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί δουλεύουν σκληρά και μεθοδικά, προκειμένου να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των κρασιών τους, συμβάλλοντας, έτσι, στην ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας, γενικότερα. «Το ελληνικό κρασί, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας, είναι ίσως ο μόνος κλάδος, αυτήν τη στιγμή, που μπορεί να ανταγωνίζεται, διεθνώς, το πιο υψηλό επίπεδο, προβάλλοντας, έτσι, το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδος. Αυτήν την παρακαταθήκη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Στην προσπάθειά μας, όμως, αυτή δεν θέλουμε ένα κράτος-προστάτη, θέλουμε, όμως, ένα κράτος-συνεργάτη. Σε ό,τι μας αφορά ένα είναι βέβαιο, δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται» τόνισε ο κ. Κεχρής.

Από την πλευρά του, ο κ. Σολέας δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι ένα προνόμιο να είμαι εδώ σήμερα, σε μία χώρα τόσο κοντά στην καρδιά μου, για να παραλάβω αυτήν την πολύτιμη βράβευση. Αισθάνομαι πραγματικά τιμή να ανήκω στην ίδια κατηγορία με όσους διακρίθηκαν στο παρελθόν με το ίδιο βραβείο, αναγνωρισμένες και αξιοσέβαστες οινικές προσωπικότητες, διεθνώς, όπως η Tara Thomas, η Jancis Robinson.

Η συγκεκριμένη βράβευση έχει ιδιαίτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη που έχω παραλάβει.

Ήμουν χρόνια πεπεισμένος ότι η Ελλάδα παράγει μοναδικά κρασιά και η πρόκληση ήταν πάντα να ενημερωθεί ο υπόλοιπος κόσμος και μπορέσουν να γίνουν γνωστά. Και θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή μου παρουσία εδώ αποτελεί ένα σημάδι ότι έχουμε πετύχει.

Πίσω στο Τορόντο, πρόσφατα, εγκαταστήσαμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Προϊόντα του Κόσμου». Η Ελλάδα επιλέχθηκε να είναι η πρώτη χώρα αυτού του προγράμματος.

Διαλέξαμε ένα κατάστημα στην περιοχή του Τορόντο, που ονομάζεται Greektown, για να έλξουμε πολλούς ντόπιους, αλλά και επισκέπτες. Φιλοξενεί περισσότερες από 100 ελληνικές ετικέτες κρασιών. Το πρόγραμμα είχε τρομερή επιτυχία. Οι πωλήσεις ελληνικών κρασιών στο κατάστημα αυξήθηκαν πάνω από 100% από την εποχή που ξεκινήσαμε περίπου πριν από έναν χρόνο. Στο μέλλον σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε και να οργανώσουμε περισσότερες γευστικές δοκιμές, έτσι ώστε οι πελάτες και οι επισκέπτες μας να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που έχει να προσφέρει το ελληνικό κρασί.

Είμαστε στη διαδικασία να δημοσιοποιήσουμε στη σελίδα μας στο διαδίκτυο το πρόγραμμα για ηλεκτρονικό εμπόριο,(E-commerce), πράγμα το οποίο θα είναι μία καλή διέξοδος για τα ελληνικά κρασιά, μιας και θα πουλάμε με το κιβώτιο και η παράδοση θα πραγματοποιείται κατευθείαν στο σπίτι ή στο πλησιέστερο κατάστημα του LCBO.

Στο LCBO, τα ελληνικά κρασιά γίνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο δημοφιλή. Οι πωλήσεις είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από το 8%. Οι υπάλληλοί μας είναι περισσότερο ενημερωμένοι και γνώστες με το ελληνικό κρασί.

Αυτή είναι μία πραγματικά υπερήφανη ημέρα για εμένα. Όχι μόνο διότι μου απονείματε αυτήν τη βράβευση, αλλά για το τι σημαίνει αυτό το βραβείο για την Ελλάδα και την οινοβιομηχανία της. Σημαίνει ότι η σκληρή δουλειά σας ξεπληρώνεται και το μυστικό του ελληνικού κρασιού ξεχύνεται προς τα έξω. Το ελληνικό κρασί ανταμείβεται με την αναγνώριση και την αποδοχή που του αξίζει και η ελληνική οινοβιομηχανία είναι σε ετοιμότητα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου Γιάννης Βογιατζής, ανέφερε ότι σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, γιατί βραβεύονται τα καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού και η τελετή βράβευσης αποτελεί μία σύναξη του κλάδου.

«Με την ευκαιρία αυτή, βραβεύουμε και κάποια προσωπικότητα από το διεθνή χώρο, η οποία έχει προσφέρει στο ελληνικό κρασί» επεσήμανε ο κ. Βογιατζής και συνέχισε: «Είναι μία πάρα πολύ σημαντική βράβευση αυτή, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθούμε με τον παγκόσμιο χώρο, με ανθρώπους οι οποίοι είναι κοντά μας, να τους κάνουμε να έρθουν πιο κοντά και να δείχνουμε ότι εκτιμούμε την προσπάθεια των άλλων απέναντί μας, αυτών που έχουν προσφέρει στο ποιοτικό ελληνικό κρασί και στην ευόδωση των στόχων που έχουμε. Ο κ. Σολέας είναι ένας Έλληνας της διασποράς, ένας Έλληνας του εξωτερικού, ο οποίος έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν πάντα κοντά μας. Η εθνική διεπαγγελματική, όλος ο κλάδος, θέλει να τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις, να επικροτήσει και να ζητήσει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».

Σημειώνεται ότι συνολικά 35 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και διανομείς οίνου, δοκίμασαν και βαθμολόγησαν συνολικά 647 δείγματα. Τα 620 ήταν οίνοι από την Ελλάδα και από πέντε άλλες χώρες: Βραζιλία, Κύπρο, Τουρκία, Σλοβακία και Τσεχία και τα 27 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, στην έκθεση Oinorama, στο «wine bar οινικών αποκαλύψεων», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας τους βραβευμένους οίνους και τα βραβευμένα αποστάγματα των Διαγωνισμών, την Κυριακή 6 Μαρτίου, ώρα 17:00-19:00, οι καταναλωτές και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ώρα 10:00-12:00, οι επαγγελματίες.

Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το προφίλ και τους στόχους του και να βρουν κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.

Γεωργία Μπάρλα, ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: