Ετοιμάζονται επιθέσεις κατά εβραϊκών σχολείων στην Τουρκία; Δεν σχολιάζουν Ιερουσαλήμ-Άγκυρα




Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι απέφυγαν σήμερα να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες που μετέδωσε το Sky News, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον παιδιών εβραϊκών οικογενειών στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες του βρετανικού δικτύου ακολουθούν την απόφαση που ανακοίνωσαν χθες οι ισραηλινές αρχές να συστήσουν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία “το ταχύτερο δυνατό”.

Τρεις ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε επίσης ένας Ιρανός τουρίστας.

Το ΙΚ διαθέτει “προχωρημένα” σχέδια δολοφονιών παιδιών εβραϊκών οικογενειών σε σχολεία ή σε νηπιαγωγεία στην Τουρκία, αναφέρεται στη ιστοσελίδα του Sky News, σύμφωνα με το οποίο η επίθεση είναι επικείμενη.

Σύμφωνα με το κανάλι, που επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, χωρίς να διευκρινίζει ποιας χώρας, οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν από έξι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνελήφθησαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.
Ο πιο πιθανός στόχος μιας επίθεσης είναι η συναγωγή στην περιοχή Μπέιγιογλου στην Κωνσταντινούπολη, με το σχολείο που βρίσκεται δίπλα, διευκρινίζει το κανάλι.

Το ισραηλινό και το τουρκικό ΥΠΕΞ, καθώς και η ισραηλινή κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση της 19ης Μαρτίου στο ΙΚ και είχαν ταυτοποιήσει τον δράστη ως έναν Τούρκο που συνδεόταν με αυτή την τζιχαντιστική οργάνωση.

Αρχικά το Ισραήλ είχε συστήσει στους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία. Επιπλέον, χθες ανέβασε το επίπεδο συναγερμού χωρίς να αναφέρει τίποτα για τους ειδικούς λόγους που το οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: