Χωρίς Κυπριακό η συνάντηση Μπαν-Νταβούτογλου στο Αμμάν; Ο Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον




Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν. Οι δύο άνδρες επισκέπτονταν την Ιορδανία για διαφορετικούς λόγους.

Ο κ. Νταβούταγλου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του και υπέγραψαν 10 διμερείς συμφωνίες, ο δε ΓΓ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Δρ Jim Yong Kim συναντήθηκαν με τον Βασιλιά Αμπτάλα και επισκέφθηκαν στρατόπεδα προσφύγων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου με θέμα την κατανομή της παγκόσμιας υπευθυνότητας για τους Σύρους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και το προσφυγικό.

«Ο ΓΓ συνεχάρη την Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων και σημείωσε την πρόσφατη συμφωνία πλαίσιο με την ΕΕ, για το σκοπό αυτό».
Παράλληλα ευχαρίστησε την Τουρκία που θα διοργανώσει στις 23 και 24 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο και συζητησαν τις προετοιμασίες για αυτό το υψηλού επιπέδου γεγονός.  Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών στη Γενεύη”.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ – ΚΕΡΙ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου αργά σήμερα θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Συρία, το Ιράκ, η προσφυγική κρίση, το κυπριακό και οι σχέσεις με το Ισραήλ θα είναι στην ατζέντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί στις πληροφορίες για τη συνάντηση, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, αν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής έγινε γνωστόν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα σε όλους τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην σύνοδο υψηλού επιπέδου για τα πυρηνικά, ωστόσο διμερείς συναντήσεις έχουν οριστεί μέχρι στιγμής, μόνο με τον πρόεδρο της Κίνας και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: