Δεν είναι ο Αιγύπτιος καθηγητής πανεπιστημίου ο αεροπειρατής: Νέα δεδομένα στην υπόθεση




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με την αεροπειρατεία του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Την τηλεφωνική επικοινωνία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Ο αεροπειρατής ζήτησε άσυλο στην Κύπρο, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο. Ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η γυναίκα του αεροπειρατή, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά, είναι Κύπρια και ονομάζεται Μαρίνα Παράσχου, πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αεροπειρατής είναι Λίβυος, και πρόθεση του ήταν να ζητήσει πολιτικό άσυλο και να πάει στην Ευρώπη.

Όλοι οι επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air, μεταξύ των οποίων και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται κάποιοι Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.

— ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αριθμός επιβατών του υπό αεροπειρατεία αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος πριν από λίγο. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ανάμεσα σε 30 με 40.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκαν προς το κυρίως κτίριο. Στο χώρο που βρίσκεται σταθμευμένο το αεροσκάφος παραμένουν τα δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την προσγείωση αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών υπό αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον Αρ. Βικέτο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι από τον αεροπειρατή που έχει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών στη Λάρνακα.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος αναφέρει ότι για ερωτικούς λόγους φαίνεται ότι έγινε η αεροπειρατεία, καθώς ο αεροπειρατής ζητά να στείλει επιστολή σε Κύπρια.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όμηροι παραμένουν 3 Βρετανοί, ένας Ιταλός κι ένας Ιρλανδός όλοι επιβάτες της πτήσης.

Εξάλλου η αερογραμμή EgyptAir επιβεβαίωσε μέσω twitter ότι αεροσκάφος της βρίσκεται υπό αεροπειρατεία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Η πτήση MS181 έχει καταληφθεί» έγραψε η εταιρεία στο λογαριασμό της στο twitter.

Το διεθνές Δίκτυο Ασφάλειας Πτήσεων (Aviation Safety Network) αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι «εσωτερική πτήση της EgyptAir με αριθμό 181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, έχει καταληφθεί σύμφωνα με εκπρόσωπο της αερογραμμής».

Πρόκειται για αεροσκάφος airbus 320, που αναχώρησε στις 6:30 τοπική ώρα από το αεροδρόμιο Μποργκ Ελ Άραμπ της Αλεξάνδρειας και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7:45.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπειρατές που βρίσκονται στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο γύρω στις 08:50, καθώς ενδέχεται να αφήσουν ελεύθερα γυναικόπαιδα αιγυπτιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για πέραν του ενός αεροπειρατές.

Το αεροσκάφος μεταφέρει πενήντα πέντε επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Έχει ήδη υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, πως στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται πέντε Υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να χειριστούν την όλη κατάσταση.

Ειδικότερα, στο ΥΠΕΞ βρίσκονται οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Άμυνας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στις κυπριακές αρχές για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία. Το αεροπλάνο, το οποίο κατά πληροφορίες μεταφέρει 81 επιβάτες, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα της πτήσης και την ταυτότητα των δραστών.

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αεροπειρατές ζήτησαν από τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροσκάφος στην Λάρνακα. To Airbus που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια -Κάιρο απογειώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το πρωί και στη συνέχεια άλλαξε πορεία με κατεύθυνση την Κύπρο.

Αυτή την ώρα, το αεροπλάνο βρίσκεται στο χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας προς την περιοχή Μακένζι.  Αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει επιχείρηση, ωστόσο μέχρι στιγμής οι αεροπειρατές δεν έχουν εκφράσει οποιοδήποτε αίτημα.

Η αστυνομία τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: