Ζητά να επιστραφούν τα χρεωστούμενα από τις υπεραξίες ελληνικών ομολόγων, ο Ν. Χουντής




«Θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα χρωστούμενα από τις υπεραξίες των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα ή θα μας εκβιάζετε για τη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων;». Αυτό αναφέρει σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει τις αποφάσεις του Eurogroup στις 21/2/12, 27/11/12 και 13/12/12, με βάση τις οποίες, σύμφωνα, με τη σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, «τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις υπεραξίες που δημιουργούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ (SMP) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ANFA)», σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένες επιστροφές κερδών πραγματοποιούνται με ακανόνιστο τρόπο από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δημιουργώντας κάθε φορά ένα σημαντικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό, που πολλές φορές μεταφράζεται σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο κ Χουντής ζητά πληροφορίες σχετικά με την «ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες από το 2010 μέχρι σήμερα, τα κέρδη που έχουν καταγραφεί [και] το υπόλοιπο που οφείλεται να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, ανά κεντρική τράπεζα». Ζητά επίσης, από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν «υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου που δεν επιτρέπει την επιστροφή των ανωτέρω κερδών στην Ελλάδα ή είναι στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κεντρικών τραπεζών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: