Βήμα σημειωτόν η διαδικασία στην Κύπρο: Δύσκολο το έργο, λένε τα Ηνωμένα Έθνη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί άρχισαν τη συζήτηση όλων των θεμάτων που έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα με στόχο να βρουν τους τρόπους για μείωση των διαφορών που υπάρχουν.

Στις τελευταίες τους συναντήσεις, όπως και η χθεσινή, ασχολούνται με ασκήσεις επί χάρτου συζητώντας τα έγγραφα που κατατέθηκαν με τα μπλε ( ε/κ θέσεις) και τα κόκκινα ( τ/κ θέσεις) και η διαπίστωση που υπάρχει είναι πως η διαδικασία δεν προχωρά όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις έκανε λόγο για «βήμα σημειωτόν». Είναι προφανές πως αυτή η εικόνα που υπάρχει ποσώς δεν αντανακλά σε αυτή που παρουσιάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ούτε συνάδει με την εντύπωση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, που ενημερώνονται από τον κ. Άιντα για την πορεία των συνομιλιών. Παρόλα αυτά, οι δυο διαπραγματευτές με βάση τις οδηγίες που έχουν, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες( αύριο έχουν νέα συνάντηση) με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για το ραντεβού των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 26 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, ανακατατάξεις θα γίνουν στα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο. Η Λίζα Μπάτενχαϊμ που προάγεται σε αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ στη διεύθυνση Υποστήριξης Επιχειρήσεων (field support) του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων θα αντικατασταθεί από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η τελευταία, μέχρι τώρα υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής και Διαμεσολάβησης στις Πολιτικές Υποθέσεις της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και είχε υπηρετήσει στην Κύπρο ενώ από το 2009 και μέχρι πέρυσι διηύθυνε το Τμήμα Ευρώπης στη Γραμματεία του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, παρόμοιου περιεχομένου με επιστολή ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου από την Τουρκία επίσημο έγγραφο του Σ.Α. και της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Πρόκειται για  επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά, προς τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, σε απάντηση επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο.

Στην επιστολή ο κ. Ντανά επαναλαμβάνει  « ότι οι πτήσεις αυτές εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της «ΤΔΒΚ» έλαβαν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των αντίστοιχων «αρχών» του «κράτους», επί των οποίων η Ε/Κ διοίκηση στη Νότια Κύπρο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία». Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος κάνει λόγο για δυο «αυτοδιοικούμενα κράτη». Το έγγραφο της τουρκικής πλευράς προκάλεσε αντιδράσεις κομμάτων.

ΘΑ ΔΕΙ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης αναχώρησε χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσουν θέματα που άπτονται των προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεταρρύθμιση της ΕΕ, ενόψει και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: «Οι Ε/Κ ανέρχονται  σε 2 εκατομμύρια;» – Αβέρτα «υπηκοότητες» από το κατοχικό καθεστώς

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ Πολιτών σε ανακοίνωσή της  σημειώνει πως η συναντίληψη Αναστασιάδη-Ακιντζί για παραμονή μετά τη λύση 220.000 υπηκόων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο κατά τ΄άλλα συναινετικός κ. Ακιντζί ανακοίνωσε, όπως αναφέρεται, ότι θα εκδίδει κάθε μήνα 200 λεγόμενες υπηκοότητες του ψευδοκράτους σε εποίκους. Τώρα πληροφορούμαστε ότι θα πολιτογραφηθούν στο ψευδοκράτος επιπλέον 300.000  Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία.

Εάν, σημειώνεται,  «προσθέσουμε την παραμονή  220.000 που αποδέχτηκε ο κ. Αναστασιάδης συν άλλους 300.000 τότε σημαίνει ότι το τουρκοκυπριακό συνιστων κρατίδιο την ημέρα της λύσης θα έχει πληθυσμό μισό εκατομμύριο.

Ευλόγα ερωτούμε πως ο κ. Αναστασιάδης διατείνεται ότι εξασφάλισε την αναλογία πληθυσμού 4 προς 1;»

Μήπως, επισημαίνεται, «θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια;Μήπως τελικά με την αποδοχή  της νομιμοποίησης των εποίκων όταν έρθει η λύση θα οδηγηθούμε σε ένα νομιμοποιημένο εκτουρκισμό της Κύπρου;»

ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Αντιπροσωπεία της «δικοινοτικής πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι Γιώργος Μαυρουδής, Ανδρέας Μάτσης, Mertkan Hamit και Emre Akbil, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ GOOGLE

Το ψευδοκράτος με την ονομασία TRNC έχει προσθέσει στους χάρτες του η μηχανή αναζήτησης google maps. Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, η εφαρμογή της google maps για τα κινητά δείχνει την Κύπρο με διακεκομμένη την πράσινη γραμμή και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα, για το οποίο παλαιότερα δεν δίδονταν εξηγήσεις, τώρα γράφει TRNC. Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, στην εφαρμογή οι δρόμοι και τα ονόματα τοποθεσιών στα κατεχόμενα είναι επίσης στα τούρκικα. Το γεγονός αυτό προβάλλεται από χθες ψηλά στην ατζέντα των ΜΜΕ σε Τουρκία και κατεχόμενα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: