Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των κρατουμένων δημοσιογράφων της Cumhuriyet




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας όπου εργάζονται.

Καταγγέλλοντας την «παραβίαση» των δικαιωμάτων τους, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε χθες Πέμπτη την αποφυλάκισή τους. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, στο ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, οικείοι τους και υποστηρικτές τους.

Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και τους ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της ένα βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜİΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε χθες ότι η φυλάκιση δύο γνωστών δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι κρατούνται εδώ και τρεις μήνες παραβιάζει τα δικαιώματά τους, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να αποφυλακιστούν σύντομα, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με έναν αρχισυντάκτη της εφημερίδας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, αναμένεται η “άμεση αποφυλάκιση” του Τζαν Ντουντάρ και του Ερντέμ Γκιουλ.

Ο Ντουντάρ, ο διευθυντής της εφημερίδας, και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο διευθυντής των γραφείων της στην Άγκυρα, συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία της “κατασκοπείας” και της “αποκάλυψης κρατικών απορρήτων”.

Η εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας. Το περιστατικό αυτό φέρεται ότι συνέβη τον Ιανουάριο του 2014.

“Το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων (…) Αναμένουμε την απελευθέρωσή τους”, είπε ο αρχισυντάκτης Ταχίρ Οζιούρτ στο Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει “προδοσία” τη δημοσιοποίηση του βίντεο, προειδοποιώντας σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Τζαν Ντουντάρ θα πληρώσει “υψηλό τίμημα” για την πράξη του αυτή.

Οι δύο δημοσιογράφοι κρατούνται στη φυλακή του Σιλιβρί, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: