Τα πέντε μέτρα που ζητούν οι ΗΠΑ να ληφθούν για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης




Σε εκδήλωση με τίτλο ‘Europe’s Migration Crisis: A Status Report and the Way Forward’ που διοργάνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσιάστηκε ο τρέχον τρόπος αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σε επίπεδο Ε.Ε. και κ-μ, και προτάθηκαν πέντε μέτρα με τα οποία η Ευρώπη θα επιλύσει αποτελεσματικότερα το εν λόγω πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δημήτριος Παπαδημητρίου, παρατήρησε ότι η Ε.Ε. έχει σημειώσει μία κάποια πρόοδο στην οριζόντια αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης. Ωστόσο, τα κ-έχουν διαφορετική Ατζέντα και ως εκ τούτου δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για σημαντικές αποφάσεις. Το σχέδιο του Σεπτεμβρίου για ένα σύστημα επαναδιανομής των μεταναστών απέτυχε παταγωδώς.

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της. Μαζί με την Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι τα κράτη που αποτελούν τα δεύτερο επίπεδο συνόρων της Ευρώπης. Η Φιλανδία και η Νορβηγία είναι οι ‘καλοί πολίτες’, καθώς φέρονται γενναιόδωρα στους μετανάστες για φιλανθρωπικούς λόγους. Η Δανία δε συνεργάζεται καθόλου, αλλά προσφέρει καλές συνθήκες διαβίωσης σε όσους μετανάστες γίνονται αποδεκτοί στη χώρα. Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ανοίξει τα σύνορά τους. Αλλά και σε αυτές τις χώρες παρατηρείται μία οπισθοχώρηση στα προνόμια των μεταναστών σε σχέση με το μόνιμο καθεστώς τους και τη διαδικασία επανένωσης των οικογενειών. Τα μόνα ανεπηρέαστα κράτη της Ευρώπης είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία που καθώς δεν είναι μέλη της Σένγκεν κανείς δε θέλει να πάει εκεί. Η Γαλλία επίσης δεν είναι δημοφιλής προορισμός καθώς δεν προσφέρει κοινωνικά προνόμια στους μετανάστες. Και έπειτα, η Αλβανία είναι εξίσου ανεπιθύμητη καθότι φτωχή χώρα. Η Ελλάδα είναι το σημείο αφετηρίας από οπού μαζικά οι μετανάστες περνάνε από την Τουρκία με προορισμό τα πλούσια κράτη της Ευρώπης.

Πάντως, το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει το πρόβλημα, απλά αλλάζει την κατεύθυνση της ροής. Όταν έκλεισε η ΠΓΔΜ τα σύνορα της, οι μετανάστες πήγαν δυτικά μέσω Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας. Τα επιπλέον χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσουν, δεν αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει η Ε.Ε. που στηρίζει την ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης στην ΠΓΔΜ.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αφήνει άλλο το πρόβλημα στην Ελλάδα ή στην Τουρκία και τον Λίβανο, που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες μεταναστών. Θα πρέπει να λάβει τα πέντε εξής μέτρα:

Πρώτον, να αποκαταστήσει τα σύνορα της Μεσογείου. Οι έλεγχοι των συνόρων θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας που δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις.

Δεύτερον να εξετάζει τα αιτήματα ασύλου μακριά από την Ευρώπη, στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο.

Τρίτον, να συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης με Τρίτες χώρες.

Τέταρτον, να εμποδίσει τη χειροτέρευση των συνθηκών στη Συρία, αλλά και να στηρίξει την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο για να καταφέρουν να ενσωματώσουν τους χιλιάδες μετανάστες στους κόλπους τους με την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Η Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίξει επίσης τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές με την επανεκκίνηση της διαδικασίας, αλλά και τη φιλοδοξία της να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Ερντογάν δεν ήθελε τα 3 δις ευρώ για τη μετανάστευση, είναι αστείο, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά όλα τα παραπάνω.

Και πέμπτον, να συστήσει ένα σύστημα επανεγκατάστασης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κ-μ, με συγκεκριμένες θέσεις, τουλάχιστον 250.000, το οποίο θα στείλει το μήνυμα στους μετανάστες ότι ο μόνος τρόπος για να έρθουν στην Ευρώπη θα είναι μέσω αυτού του συστήματος. Όταν εξαλειφτεί το χάος στην Ευρώπη, θεωρεί ο κ. Παπαδημητρίου, θα μειωθούν και τα νούμερα της μετανάστευσης.

Το πραγματικό στοίχημα της Ευρώπης θα είναι εφεξής η ικανότητά της να τους ενσωματώσει.

Στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφτηκε τον Πειραιά, όπου διαπίστωσε τις μαζικές αφίξεις μεταναστών μέσω τουριστικών πλοίων χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Στο λιμάνι, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Εκείνοι οι λίγοι που διαθέτουν μία οικονομική άνεση έχουν μισθώσει πολυτελή λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται κατευθείαν στα βόρεια σύνορα. Και οι υπόλοιποι που παίρνουν το τρένο και μένουν για 2-3 μέρες στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναγνώρισε ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι δύσκολο να φυλαχτούν, πρότεινε μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας –Τουρκίας. Τέλος, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εφόσον είναι μία στρατιωτική συμμαχία ίσως λειτουργεί απωθητικά στους μετανάστες αναγκάζοντας τους να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: