Πιθανή σύγκληση έκτακτης συνόδου του Σ.Α. για να συζητηθεί η εκτόξευση πυραύλου Β. Κορέας




Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πιθανόν θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Κυριακή για να συζητήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου από μέρους της Βόρειας Κορέας, δήλωσαν διπλωμάτες κρατών μελών του ΣΑ.

Αίτημα για τη σύγκληση κατεπείγουσας συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ υπέβαλαν από κοινού οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές αυτές.

ΣΕΟΥΛ: Προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλου, ανακοινώνει η Σεούλ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Απολύτως απαράδεκτη» η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης κι έκανε λόγο περί μιας «καθαρής παραβίασης» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε εξάλλου ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατά την Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Υόρκη-United States, Σεούλ-North Korea, Τόκυο-ΙΑΠΩΝΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: