Πανικό προκαλεί η προσφυγική κρίση: Εκτακτη σύσκεψη Τσίπρα-υπουργών στο Μαξίμου




Χαοτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στον Πειραιά, χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει γι’ αυτούς και ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός τους.  Την ίδια στιγμή, ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι χαώδης.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες αργά το απόγευμα να καλέσει έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά το κλείσιμο των συνόρων από χώρες των κεντρικών Βαλκανίων, ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε την ώρα που περίπου 6.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, αφού ο δρόμος προς τη Βόρεια Ευρώπη είναι πλέον κλειστός. Χθες το βράδυ κατέλαβαν ξανά τη σιδηροδρομική γραμμή, φτάνοντας στο σημείο να βάλουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν πάνω στις γραμμές, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν εάν δεν ανοίξουν τα σύνορα. Στην περιοχή έχουν καταφτάσει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επιχείρηση εναντίον των Αφγανών προσφύγων.

Άλλοι τόσοι πρόσφυγες -περίπου 6.000- έφταναν από το πρωί στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου. Εξαντλημένοι μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά και βρέφη, κοιμόντουσαν όπου έβρισκαν στην αποβάθρα, πάνω σε πεζοδρόμια και τους σταθμούς αναμονής, αφού η αστυνομία απαγόρευσε στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν καθημερινά στα σύνορα με τα Σκόπια να αναχωρήσουν για την Ειδομένη, εξαιτίας της ασφυξίας που επικρατεί εκεί, μεταφέροντάς τους σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα. Αρκετοί Αφγανοί πήγαν στην πλατεία Βικτωρίας, αναζητώντας τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με το MEGA, στο Μαξίμου εξετάστηκαν η κατάσταση που διαμορφώνεται και οι επόμενες κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης του πλήθους των προσφύγων που εγκλωβίζονται στη χώρα ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων και του περιορισμού των ροών από κάποιες χώρες.

Από χθες το πρωί, η κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται διά της διπλωματικής οδού σε ανοιχτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία, ζητώντας την παρέμβασή της για να αποφευχθούν τα κλειστά σύνορα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Την ίδια ώρα, τα καραβάνια των δουλεμπορικών, φορτωμένα με πρόσφυγες, φθάνουν καθημερινά στη Λέσβο. Το πρωί, σκάφος της FRONTEX και της ελληνικής ακτοφυλακής διέσωσαν δεκάδες οικογένειες προσφύγων από ακυβέρνητα φουσκωτά, που εντοπίστησαν στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία τορπιλίζει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, αρνούμενη την επαναπροώθηση των προσφύγων στα παράλιά της, το ρόλο δηλαδή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο της διακίνησης. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ: http://mignatiou.com/2016/02/tourkiki-anatropi-tis-natoikis-emplokis-arnite-na-efarmosi-tin-simfonia-me-ellada-germania/

Το πρόβλημα για τη χώρα μας περιέγραψε με δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας πως “αν κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, όταν και οι διαδρομές θα είναι κλειστές, τότε η Ελλάδα θα γίνει ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων”.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ροή των πρσφύγων συνεχίζεται και ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Prognos προβλέπει ότι μια αναστολή της συνθήκης Σένγκεν θα προκαλούσε ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στην Ευρώπη, 470 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, 1,4 τρισ. ευρώ στο απαισιόδοξο.

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ “Βήμα FM”, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας επισήμανε με νόημα πως “αύριο, τα Σκόπια, η Σερβία θα ζητήσουν ένταξη και η Ελλάδα θα είναι εκεί”. “Επομένως, θέλω να σας πω ότι εμείς δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε έναν τέτοιο διχασμό, αλλά δεν το οδηγούμε εμείς εκεί το πράγμα” σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνάντησε την Αυστριακή πρέσβη στην Αθήνα σύμφωνα με στέλεχος της ΝΔ που μετείχε στη συνάντηση χαρακτήρισε την απόφαση της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων μονομερή ενέργεια, σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

“Καλουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποήσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης και αμεση ενασχολήση σε όλα τα επιπεδα, έτσι ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα σε 4 μέρες από σήμερα μπροστά σε ένα πρόβλημα που αριθμητικά, πολιτικά και κοινωνικά θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει” τόνισε σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, εδώ που έχει φέρει τα πράγματα. Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αμ εμείς του δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στον Real FM.

Το Ποτάμι σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως “ο κίνδυνος που είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται. Όλο και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων”.

http://mignatiou.com/2016/02/sinechis-paraviasis-tou-ellinikou-ethnikou-enaeriou-chorou-apo-tourkika-aeroplana/

http://mignatiou.com/2016/02/den-vlepi-klista-ta-sinora-me-pgdm-i-komision/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: