Ο ΟΗΕ ζητά επίσπευση διαδικασίας: Παραμένει ο στόχος για συμφωνία εντός του 2016




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επίσπευση των συζητήσεων με βάρος στα εκκρεμούντα θέματα καλούνται να κάνουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη γεφύρωση των διαφορών, ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν γρηγορότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 22 Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ατύπως τεθεί για τον Μάρτιο, δεν μπορούν να εκπληρωθούν, ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου ισχύει για τον Διεθνή Οργανισμό.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, η τελευταία για τον Φεβρουάριο και αναμένεται ότι θα υπάρξει προγραμματισμός για τον Μάρτιο. Ενόψει τούτου, χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα. Σήμερα το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση. Για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, έχουν προετοιμάσει το έδαφος με δικές τους αλλεπάλληλες συζητήσεις.

Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως «ζήτησε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προετοιμαστούν» για σήμερα. Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν τα θέματα τα οποία ηγέρθησαν την τελευταία φορά, που είναι η προετοιμασία για το μεταγενέστερο στάδιο, όταν όλα θα έρθουν μαζί. Αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αποφάνθηκε πως τα θέματα για τα συνταγματικά, οικονομικά και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση προσθέτοντας πως ήθελε «από τους δύο ηγέτες να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα φύγει από το νησί το καλοκαίρι και θα αντικατασταθεί από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία γνωρίζει καλά το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι η κ. Μπάτενχαϊμ δεν φεύγει σύντομα ώστε να είναι στην Κύπρο αυτή την κρίσιμη στιγμή και αυτό δεν είναι μόνο επιθυμία δική της αλλά και του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πήγαινε-έλα Γάλλου Υφυπουργού

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δέχθηκε χθες τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Harlem Desir, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην ευρωμεσογειακή σύνοδο που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είχε επίσης χθες βράδυ συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. Η συνάντηση αυτή προκάλεσε έκπληξη καθώς από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνο οι Αγγλοαμερικανοί συνηθίζουν τα συναντούν στο ψευδοπροεδρικό τον Ακιντζί. Υπενθυμίζεται ότι οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας, όταν επισκέφθηκαν την Κύπρο, απέφυγαν να μεταβούν στα κατεχόμενα. Από γαλλικής πλευράς σημειώνουν, πάντως, ότι στόχος της συνάντησης ήταν να μεταφερθούν μηνύματα στην τουρκική πλευρά για το Κυπριακό υπενθυμίζοντας τη διαχρονική στάση του Παρισιού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: