Ντίνος Καρύδης: Να μην υπάρχουν παιδιά να πεινάνε ή να πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Λένε πως καλός «ταξιδευτής» είναι ο άνθρωπος που χωρίς σταθερά σχέδια φτάνει στον προορισμό του… Για πολλούς λόγους, ο συγκεκριμένος κύριος, απέδειξε πως είναι όντως πολύ καλός ταξιδευτής αφού ο ίδιος, ούτε στιγμή δεν κοίταξε τον προορισμό του αλλά ο προορισμός του κοίταξε σ’ αυτόν… Η πρώτη του ταινία, ήταν μόνο μερικές ατάκες. Ο τίτλος; «η Αλίκη στο ναυτικό…» Και κάπως έτσι ακολούθησε το φωτεινό αλλά και περιπετειώδη δρόμο του ηθοποιού…

Σπούδασε και αρίστευσε στη δραματική σχολή Αθηνών. Ακολούθησαν αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές συμμετοχές, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρόμορφες ραδιοφωνικές εκπομπές…

Οι δύο μεγαλύτεροι σταθμοί στην καριέρα του; Η δημιουργία της ΔΩΔΕΚΑΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι σταθμοί που τον καθιέρωσαν τόσο ως ηθοποιό αλλά και ως άνθρωπο…

Και ναι , πρόκειται για τον αγαπημένο και εκλεκτό ηθοποιό Ντίνο Καρύδη… που δε δηλώνει τόσο περήφανος και ευλογημένος για κανένα ρόλο και για τίποτα άλλο στον κόσμο παρά μόνο για την κόρη του κόρη του Σμαράγδα… που ένα αυγουστιάτικο ξημέρωμα Σαββάτου, μια τεράστια σελήνη που φώτιζε τον ουρανό «έφερε» την αληθινή λάμψη στη ζωή του αφού  η μικρή ,   με ένα και μόνο βλέμμα του σκλάβωσε για πάντα την καρδιά και φώτισε τον κόσμο του μπαμπά της…

Αυτή την περίοδο τον Ντίνο Καρύδη, το συναντάμε στο θέατρο Βεάκη, στην παράσταση «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού», μια παράσταση που αφήνει πολλά κοινωνικά μηνύματα αλλά και πολλά δάκρυα στα μάτια… Με μεγάλη ζεστασιά με δέχτηκε στο καμαρίνι του και με – μας ξενάγησε στον δικό του εσωτερικό κόσμο…. αλλά και στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, τη δική μας Ελλάδα…

  • Παιδιά ενός κατώτερου Θεού μια παράσταση που όσοι την έχουν δει έχουν φύγει δακρυσμένοι…

Απαντήσατε μόνη σας στην ερώτηση. Φεύγουν δακρυσμένοι . Δηλαδή λυτρωμένοι . Όχι από λύπη ,αλλά από χαρά για τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης… Το εισπράττουμε αυτό από το εκκωφαντικό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της παράστασης και τα δυνατά μπράβο που ακούμε. Μεταξύ μας τώρα αυτό και μην το πείτε σε κανένα. Ο Γιάννης ο Βούρος φέρει μεγάλη ευθύνη για τον θρίαμβο αυτό και πολύ θα ήθελα να ξαναβρεθώ στο πλευρό του σύντομα , αλλά μη του το πείτε (γέλιο) 

Δηλώνετε ακόμα μαθητής αν και έχετε χαράξει μία τεράστια πορεία στο χώρο και έχετε διδάξει χιλιάδες μαθητές…

Σ ‘αυτό ναι ..δηλώνω εσαεί επί μαθητεία! Και ο προπροπροπαππους μας ο Σωκράτης μαθητής ήταν και το διατυμπάνιζε με το ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ!

  • Τελικά πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος του ηθοποιού; Και πόσο μοναχικός είναι; Ποιο ήταν το πιο σημαντικό δίδαγμα αυτού του δρόμου για σας;
  • Όσο δύσκολος είναι ο δρόμος της ζωής αλλά παράλληλα και τόσο γοητευτικός. Δεν είναι μοναχικός. Είμαστε μία μεγάλη παρέα. Εμείς ο συγγραφέας και εσείς οι θεατές που μας αγαπάτε και σας αγαπάμε. Όσο για το δίδαγμα είναι ότι ο δρόμος αυτός δεν τελειώνει ποτέ …!!!
  • Σε κάθε μας επιλογή υπάρχει ένα τίμημα. Ποιο ήταν το δικό σας τίμημα όσο αφορά το κομμάτι υποκριτική;

Θα ήθελα να έχω κι άλλα παιδιά , αλλά τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για να μπορέσω να τους προσφέρω τα απαραίτητα 

Ο Ντίνος Καρύδης με την κόρη του Σμαράγδα
Ο Ντίνος Καρύδης με την κόρη του Σμαράγδα

– Η μεγαλύτερη σας ευλογία;

Η 9 Αυγούστου ξημερώνοντας Σάββατο με μία τεράστια Σελήνη στον ουρανό να φωτίζει την κλινική που γεννήθηκε ότι αγαπώ πιο πολύ στον κόσμο. Το δε όνομα αυτής  ΣΜΑΡΑΓΔΑ. Πάρα πολύ καλός άνθρωπος με ηθική και αξίες. Το καλύτερο δώρο του νομοθέτη του σύμπαντος και η μεγαλύτερη ευλογία….  

  • Ρίξατε καμιά κλεφτή ματιά στις πρόβες της Σμαράγδας;

Η Σμαράγδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εντατικές αμερικάνικες πρόβες και είναι υπό την καθοδήγηση του αμερικανού και πολυβραβευμένου Chet Walkerθα δω την παράσταση στην πρόβα τζενεράλε και εννοείται στην επίσημη πρεμιέρα που θα γίνει κάποια Δευτερα ή Τρίτη που έχουμε εμείς ρεπό. Περιμένω τις 16 Μαρτίου πως και πως… Αυτό περιμένω…. Τόσο εγώ όσο και η μητέρα της. Να προσθέσω ότι όλος ο θίασος του θεάτρου ΒΕΑΚΗ εξέφρασε την επιθυμία να είναι παρών και στην τζενεράλε… με τον Γιάννη Βούρο μάλιστα έχει συνεργαστεί στην ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη με μεγάλη επιτυχία σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα…και ο Γιάννης την εκτιμά απεριόριστα… στην ΕΛΕΝΗ ..Μενέλαος ήταν ο αγαπημένος μου Θοδωρης Αθερίδης ο οποίος και σκηνοθέτησε την ιλαροτραγωδία…και συμμετείχε και ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Γιώργος Καπουτζίδης που θα’ θελα να συμμετέχω σε θεατρικό έργο που τον παροτρύνω να γράψει γιατί είμαι βέβαιος ότι το μπορεί ..είναι σε ωριμότητα πια να το τολμήσει και το εύχομαι.

-Σημαντικότερος σταθμός της καριέρας σας;

Σταθμό σημαντικό στην πορεία μου..,δεν μ’ αρέσει η λέξη καριέρα ,τι με κοιτάς έτσι περίεργα ..   όταν σου λέω δεν μ’ αρέσει, πάει και τελείωσε ΔΕΝ Μ’ΑΡΕΣΕΙ.. τι θες τώρα να τσακωθούμε γι’ αυτό;(παρά πολλά γέλια) Τι με ρώτησες; Α..για την καριέρα μου(γέλιο) συγγνώμη πορεία μου… Λοιπόν σταθμό σημαντικό θεωρώ την ίδρυση της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ . Με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ για 10 συναπτά έτη στηρίξαμε τον Έλληνα θεατρικό συγγραφέα σε όλη την Ελλάδα . Από τον Έβρο μέχρι τον Ψηλορείτη της λεβεντογέννας Κρήτης. 

  • Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο; Ειδικά στις τόσο δύσκολες μέρες που διανύουμε;

Να είναι πάντα ο εαυτός τους και όχι απλά να αγαπάνε αλλά να σέβονται και να είναι παθιασμένα ερωτευμένοι μ ‘αυτό που επέλεξαν το θέατρο που γεννήθηκε σ’ αυτά τα ιερά χώματα που περπάτησε ο Θέσπις και οι ομότεχνοί του. 

  • Αναγνωρίζετε ταλέντα σήμερα ή ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που λένε σήμερα οι νέοι δεν είναι ταλαντούχοι, δεν είναι δημιουργικοί κλπ…
  • Υπάρχουν νέοι και νέες υπερταλαντούχοι και δημιουργικοί ! Ελάτε στο θέατρο Βεάκη όπου έχω ένα ρόλο 4 λεπτών μόνο και παίρνω μαθήματα υποκριτικής από τη Λουκία την Τζωρτζίνα τον Θοδωρή και αφήνω τελευταία την Χρύσα Παπά πού σηκώνει επάξια στους ώμους της έναν πολύ δύσκολο ρόλο .Την θαυμάζω και την καμαρώνω στη σκηνή και στις κουίντες που συγκεντρώνεται με σεβασμό σ’ αυτό που κάνει. Λυπάμαι μόνο που δεν έχω σκηνή μαζί της .. Ευελπιστώ στο μέλλον να συμβεί !!! 
  • Η χώρα μας βουλιάζει ολοένα και πιο πολύ… Θα ορθοποδήσουμε λέτε κάποτε..;
KARYDHS01

DUM SPIRO SPERO αγαπητή μου Έλλη…. 

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο μας ελάττωμα ως λαός και ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα μας ;

     Το μεγαλύτερο ελάττωμα πιστεύω είναι η διχόνοια που μας ταλανίζει από τα αρχαία χρόνια. Γιατί τι ήταν ο λεγόμενος Πελοποννησιακός πόλεμος ; Ένας εμφύλιος πόλεμος ήταν!!! Προτέρημα ; Είμαστε φιλόξενος λαός. Σ’ αυτό έχουμε πάρει από τους προγόνους μας που δίπλα στη Θεά Εστία κατοικοέδρευε και ο Ξένιος Δίας…ε τώρα αν ήταν και λίγο, τι λίγο δηλαδή ..αρκετά μπερμπάντης .. δεν είναι κακό αυτό (γέλιο) Προσωπικά και αυτό το θεωρώ προτέρημα(πολύ γέλιο).

Προσφυγικό: Το Αιγαίο έχει καταντήσει υγρός τάφος, τα σύνορα κλείνουν και η Ευρώπη πιο σιδηρόφραχτη από ποτέ…

Πάντα ήταν σιδηρόφρακτη και αποικιοκράτισα. Τι να πρωτοθυμηθούμε … μικρός θυμάμαι τα Εγλεζάκια με τα κοντά παντελονάκια που πυροβολούσαν και βομβάρδιζαν το 1944 τους συμμάχους τους που πρόσφεραν τόσα πολλά εναντίον του Γερμανο- ιταλικού φασισμού.

  • Ο ρατσισμός τελικά γεννάει φόβο;

Ο ρατσισμός γεννάει οργή παρά φόβο. Ο γλυκύτατος γιός της μητέρας όλων μας ο Ιησούς δίδαξε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι… κι όταν λέω άνθρωποι δεν συμπεριλαμβάνω τα κτήνη που του μπήξανε καρφιά σταυρώνοντάς τον. Κτηνάνθρωποι όχι ζώα γιατί τα ζώα είναι καλά όντα !!!

  • Είστε καθόλου αισιόδοξος; Θα επέλθει νηνεμία άραγε;

Απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση ανάποδα .. στα Ελληνικά αυτή τη φορά ΕΦ’ΟΣΟΝ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑΥΤΟ ΖΩ.. το λέει και η λέξη Ελπί-ΖΩ!

  • Θα νικήσει η αγάπη και η ομόνοια;

Η αγάπη πάντα νικά, όσο για την ομόνοια, έτσι όπως την καταντήσανε αυτή την πλατεία … την βλέπω το πολύ μία ισοπαλία (γέλια) Εσύ πάντως για σιγουριά παίξτην 1-2-Χ (τρανταχτά γέλια).

  • Τελικά τι είναι ευτυχία κύριε Καρύδη; Υπάρχει; Να βλέπω τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν την Άνοιξη… και να μην υπάρχουν παιδιά να πεινάνε ή να πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαία του μυθικού βασιλιά της αρχαίας Αθήνας.
    • Τι είναι ζωή για σας;  
    • . Αυτό που έχει πει ο μέγας κωμικοτραγικός καλλιτέχνης ο Τσάρλυ Τσάπλιν: Η ζωή είναι μία παράσταση χωρίς πρόβα. Γι’ αυτό αυτοσχεδίασε. Χόρεψε. Τραγούδα. Αγάπα. Ερωτεύσου, Γέλα. Κλάψε .Ζήσε έντονα πριν τελειώσει η παράσταση!!!
    • Στην τηλεόραση καιρό έχουμε να σας δούμε… Και οφείλω να ομολογήσω πως μας έχετε λείψει…
    • Η τηλεόραση και ο κινηματογράφος και μένα μου λείπουν , τα τηλέφωνά μου όποιος με θέλει μπορεί να τα βρει..Τώρα με συγχωρείς έχω αργήσει αφήνω για να ντυθώ κ.Φράνκλιν γιά τα 4 λεπτά που παρουσιάζομαι στη σκηνή του θεάτρου ΒΕΑΚΗ στα ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ πού λατρεύω. Υποχρέωσή μου όμως να αναφέρω όλους τους συντελεστές της παράστασης : Γιάννης Βούρος-Χρύσα Παπά-Αλεξάνδρα Παντελάκη-Θοδωρής Αντωνιάδης-Τζωρτζίνα Κώνστα-Λουκία Πεσκετζή…ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον..άντε γεια κι ευχαριστώ πολύ .. ωχ κάτσε, μη φεύγεις. Ξέχασα εμένα. Βασικά με λένε Ντίνο Καρύδη .. οι φίλοι με λένε σκέτο Ντίνο. Βάζουν καί ένα ”μου” στο τέλος. Πολύ το γουστάρω καθ’ ότι βέρος Εξαρχειώτης πάππου προς πάππου. Ο πατέρας μου με το μαντολίνο τραγούδαγε καντάδες στην μάνα μου στα ένδοξα Εξάρχεια. Η μεγάλη μου αγάπη που σου’ λεγα που γεννήθηκε ένα ευλογημένο Σάββατο με μία τεράστια Σελήνη στον Αττικό ουρανό ,με λέει: Μπαμπουλιθρίνι. και λειώνω σα λαμπάδα στο τραπέζι της Αναστάσεως. Σε ευχαριστώ και πάλι .Χτυπάει τρίτο κουδούνι Κατεβαίνω στην άλλη μου μεγάλη αγάπη. Τη σκηνή… Εσύ μπορείς να μείνεις στο καμαρίνι. Επιστρέφω σε 4 λεπτά ή μάλλον πήγαινε στην πλατεία να δεις την παράσταση. Αρκετά σε ζάλισα … ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ !!!
  • Εγώ σας ευχαριστώ τόσο για την εμπιστοσύνη όσο και για τη φιλοξενία….!!! Και δυο ώρες αργότερα αποχωρώ δακρυσμένη από το θέατρο και εγώ…!!!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: