Υποπτα και σκοτεινά πράγματα στην Τουρκία: 28 νεκροί, 61 τραυματίες, πολλά ερωτηματικά




Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί και σε 61 οι τραυματίες της βομβιστικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες το βράδι στο κέντρο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

Αλλοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Πάντως, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά, καθώς ο κίνδυνος για προβοκάτσια είναι πάντα υπαρκτός στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Όπως τόνισε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος ασκεί παράλληλα καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ένα όχημα, εξερράγη καθώς στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με πηγές στην προεδρία, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωση του, ο τουρκικός στρατός χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση και υπογράμμισε πως η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία στα οποία επέβαινε προσωπικό του στρατού.

Ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί με «περισσότερη αποφασιστικότητα», διαμηνύει ο πρόεδρος Ερντογάν

«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα και τονίζει ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν και προσθέτει:

«Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει έντονα την επίθεση στην Άγκυρα

Σοκάρει η εικόνα μετά την έκρηξη εναντίον στρατιωτικών οχημάτων στην ‘Αγκυρα όσο περνά η ώρα και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Ωστόσο άλλο τόσο και ενδεχομένως ακόμη πιο σοκαριστική είναι η προοπτική στη δημιουργία της οποίας συμβάλει και η σημερινή έκρηξη.

Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει έντονα την επίθεση. Από τα δεδομένα του παρελθόντος κι από το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μετά την έκρηξη, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που πραγματοποίησε το ΡΚΚ ή που θα αποδοθεί σε αυτό. Όποια από τις δύο εκδοχές και να ισχύει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Το αποτέλεσμα αφορά την προοπτική που έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά τους συνεχιζόμενους εδώ και περίπου μια εβδομάδα βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, από πλευράς Τουρκίας. Η έκρηξη στην ‘Αγκυρα όχι μόνο συνιστά κατά κάποιο τρόπο «νομιμοποίηση» των τουρκικών βομβαρδισμών, αλλά είναι βέβαιον ότι θα δώσει διαστάσεις στις συζητήσεις περί τουρκικών χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας.

Η δεύτερη διάσταση αφορά το υπό συζήτηση εδώ και καιρό στην Τουρκία ενδεχόμενο, το ΡΚΚ να μεταφέρει τα χτυπήματα εναντίον τουρκικών στόχων, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι αυτό με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι δύο αυτές διαστάσεις δημιουργούν μια προοπτική θερμών καταστάσεων, έναν φαύλο κύκλο αίματος ο οποίος θα βρίσκει έδαφος, όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες εντός του εδάφους της Συρίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Sputnik, Α. Αμπατζής, Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: