Η Τουρκία να κάνει περισσότερα για να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές ζητά η Γαλλία




Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε χθες την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών και να ελεγχθούν καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές.

Η Τουρκία διαδραματίζει έναν “απολύτως καθοριστικό” ρόλο ώστε “να προληφθούν οι αναχωρήσεις από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα και για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ευρωπαϊκές αρχές” από το τουρκικό έδαφος”, είπε ο Καζνέβ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Εφκάν Αλά.

Ο ρόλος της Άγκυρας είναι επίσης ζωτικής σημασίας “για να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακινητών”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα “σχέδιο δράσης” που προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και θα καταπολεμήσουν τα δίκτυα διακινητών. Όμως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή καθυστερεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο Γάλλος υπουργός έκρινε απαραίτητο να “ενισχυθεί γρήγορα” η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Εφκάν Αλά από την πλευρά του υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους” και ότι, αν συμπεριληφθούν και οι εκτοπισμένοι από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων “ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια”. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του επειδή “η διεθνής κοινότητα δεν έδωσε προσοχή (…) μολονότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια” για τους πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτoρείο Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: