Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ στη Συρία: Αμφιβολίες ότι θα εφαρμοστεί




Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας). Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα εφαρμοστεί, καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να πολεμούν στη χώρα, βοηθούμενοι και από παρακλάδια της αλ Κάιντα.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν ομόφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας να τηρήσουν τους όρους της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας «παύσης των εχθροπραξιών» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Συρίας.

Η έκκληση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ένα ψήφισμα που συνέταξαν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ το οποίο προτρέπει επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών την 7η Μαρτίου.

“Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απόλυτα η παύση των εχθροπραξιών, Θεού θέλοντος, κι ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχιστεί, προτίθεμαι να συγκαλέσω εκ νέου (…) ενδοσυριακές συνομιλίες τη Δευτέρα 7 Μαρτίου” είπε ο Μιστούρα απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε ένα πολύ μικρό μέρος της χώρας θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός, εφόσον τηρηθεί

Η ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει τελικά για μια πολύ μικρή περιοχή δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από την εφαρμογή της, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος.

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι, σύμφωνα με μια πηγή του συριακού καθεστώτος και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά.

Ο αναλυτής Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας. Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρεις περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι “μοιρασμένη” ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ Έζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.
Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία.

Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νούσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται “λίκνο” της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νούσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Δαμασκός, Συρία, REUTERS, Sputnik Βηρυτός, Lebanon

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: