Οι δισυπόστατες δηλώσεις των Τούρκων στοχεύουν σε διχασμό




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Η νέα δήλωση του κ. Μπουρτζού, εκπροσώπου της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους (στην Κύπρο), προκαλεί και πάλιν αναταράξεις, αναστάτωση και έριδες. Μια δήλωση η οποία δίνει το δικαίωμα σε διάφορες και διαφορετικές, ακόμα και αντιφατικές, προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις πότε του κ. Μπουρτζού και του κ. Ακιντζί από τη μια και από την άλλη εκπροσώπων και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης σκόπιμα και συνειδητά σχοινοβατούν μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας. Και διερωτάται κάποιος γιατί το κάνουν. Για τρεις λόγους κατά τη γνώμη μου:

> Πρώτο, γιατί προκαλούν έριδες και αντιπαραθέσεις μεταξύ μας και κερδίζουν πόντους εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

> Δεύτερο, γιατί καλλιεργούν συνείδηση αποδοχής ορισμένων νομικών και πολιτικών όρων, αλλά και πραγματικοτήτων ανάμεσα και στις δύο κοινότητες.

> Τρίτο, στρώνουν το χαλί της αποδοχής αυτών των θέσεων στις τάξεις της διεθνούς κοινότητας.

Αυτές οι δηλώσεις είναι και επικίνδυνες -γιατί εκτρέπουν την προσοχή από την προσπάθεια λύσης που καταβάλλεται στις συνομιλίες- και την ίδια στιγμή συνιστούν απόπειρα μετακίνησης της βάσης των συνομιλιών. Την ιδία ώρα μάλιστα που ακολουθούν αυτή την πρακτική, καλούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και τους ηγέτες της, ενόψει εκλογών, να αποφεύγουν τοποθετήσεις που πιθανό να επηρεάσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η δική μας πλευρά, μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο οφείλει να αντιδρά αποφασιστικά και ψύχραιμα. Να απαντά ξεκάθαρα σ’ αυτές τις τοποθετήσεις και να αποκαθιστά το πλαίσιο μιας ορθής βάσης προς επίλυση του Κυπριακού. Ούτε άτσαλη αντίδραση χωρεί, ούτε ολιγωρία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: