Γαλλική “επίθεση” στις ΗΠΑ για τη μη εκδίωξη Άσαντ




Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αμφισβήτησε σήμερα τη δέσμευση των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, λέγοντας ότι η “αμφίσημη” πολιτική τους συμβάλλει στο πρόβλημα.

“Υπάρχουν αμφισημίες, ακόμη και μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στον συνασπισμό … Δεν θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει για τον κύριο πιλότο του συνασπισμού, αλλά και για άλλους επίσης”, δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους. “Όμως δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει εδώ και πολύ ισχυρή δέσμευση”.

Ο 69χρονος Φαμπιούς, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης σήμερα την αποχώρησή του από τη γαλλική κυβέρνηση, κάτι που αναμενόταν, είπε ότι δεν περιμένει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξει την στάση του τους ερχόμενους μήνες.

“Δεν πιστεύω ότι το τέλος της θητείας του κ. Ομπάμα θα τον ωθήσει να δράσει τόσο όσο ο υπουργός του δηλώνει δημοσίως”, δήλωσε αναφερόμενος στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. “Έχουμε λόγια, αλλά οι πράξεις είναι άλλο θέμα”, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

“Προφανώς οι Ρώσοι και οι Ιρανοί το αισθάνονται αυτό και έχουν καταλάβει (…) Και ο κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέκτησε δυνάμεις”, δήλωσε ακόμη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για τον οποίο μια πολιτική λύση στη Συρία περνάει από την αποχώρηση του Σύρου προέδρου, υπεύθυνου για “260.000 θανάτους στη χώρα του”.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: