Μαξίμου: Ειλικρινής ο διάλογος… Απογοήτευση αγροτών μετά την συνάντηση με τον Αλέξη




Με τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», μας είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», μας επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη τής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτιμήσουν όσα ειπώθηκαν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από τη Βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν, πέραν του κ. Μόσχου, εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μάλγαρα και Αμύνταιο.

«Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβέντιαζαν».

Αυτό δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων αγροτών με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, τι προβλέπει και παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο νόμος». Επίσης χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα του αγώνα το ότι το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού πήγε πίσω, ενώ ήταν να κατατεθεί πριν από δύο μήνες.

Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές αγώνα και της πανελλαδικής και το κάθε μπλόκο. Ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα». Ανέφερε ότι και απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών.

Σε άλλο ερώτημα, επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε». Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα, είπε.

«Ξεκαθάρισε» ότι «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας» και πως «αν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με τη στήριξη του 80% του λαού στα αιτήματα μας, αλλά και την συμμαχία και τον κοινό αγώνα που δώσαμε με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι: «να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πριν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαραμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών ειναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό. Ζητήσαμε εκτός των 5 αιτημάτων να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με την χτεσινή απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».

Ο κ. Μπούτας είπε ακόμη ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και ποιες ειναι οι προτάσεις τώρα, εμείς αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας». «Η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ φαίνεται ότι καλά κρατεί και καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας που συνεχίζεται», ανέφερε.

Για συζήτηση ειλικρινέστατη, σε κλίμα πολύ καλό, σοβαρό και αλληλοκατανόησης, κάνουν λόγο, από την πλευρά τους, πηγές της κυβέρνησης, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους αγροτών, όπου συζητήθηκαν συνολικά τα θέματα του αγροτικού κλάδου.

Αυτό που σημειώνει η κυβέρνηση στους αγρότες, είναι ότι ο συνδυασμός των εισφορών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι για την πλειοψηφία των αγροτών ελαφρυντική (σ.σ. με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι αυτό είναι περίπου το 95% των αγροτών). Όπως επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, αυτός ήταν και ο στόχος της μεταρρύθμισης, να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους αγρότες ότι η βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και να έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να «χτίζει» παραπάνω με τις εισφορές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ποινικοποίηση της κινητοποίησης. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και πως γι’ αυτό θέλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία η κυβέρνηση με τους αγρότες.

Ελενα Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Αθήνα, Θεσσαλινίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: