Το μάθημα ιστορίας του Σιμόν Πέρες στον Αβέρωφ για την Τουρκία




Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε δεκτός από τον τέως Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres, στο Κέντρο Ειρήνης Peres, στην Τζάφφα, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί στην Τουρκία και την επεκτατική πολιτική της. Θύμα και ο ίδιος της άσκησης φραστικής βίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Νταβός, ο τέως Πρόεδρος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την κατοχική δύναμη και τον ηγέτη της.

Ο κ. Peres ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της κατέληξε σε πολιτική με μηδενικούς φίλους και γείτονες.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Peres εκτίμησε ότι η επίλυσή του θα βοηθήσει τόσο την Κύπρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή, όμως ήταν κοινή διαπίστωση ότι, εάν η Τουρκία δεν επιδείξει πραγματική θέληση, απαλλαγμένη από πολιτικές που να δεσμεύουν την Κύπρο υπό την ηγεμονία της, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για το θέμα της Τουρκίας και ακούστηκαν, για ακόμα μια φορά, οι προβληματισμοί τόσο του κ. Peres όσο και του κ. Νεοφύτου για την τουρκική στάση στα περιφερειακά ζητήματα και το Κυπριακό.

Ο κ. Peres παρουσίασε στον κ. Νεοφύτου το όραμά του για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, ως εργαλεία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε εκατέρωθεν η σημασία της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο έρευνας, αξιοποιώντας και το καθεστώς της ως κράτους μέλους της ΕΕ. Σημείωσε δε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό τον τομέα τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Υποσχόμενος κάθε στήριξη, ο κ. Peres αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Νεοφύτου να επισκεφθεί την Κύπρο για να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με το κύρος και τις διασυνδέσεις του, αλλά και να μιλήσει τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε άλλες εκδηλώσεις για το όραμά του για την ειρήνη στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem post», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως η Κύπρος δεν βλέπει πλέον το Ισραήλ ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της με τη βία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά μάλλον ως ένα μικρό έθνος που αγωνίζεται για την επιβίωσή του απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες απειλές.

Όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως κατά την τελευταία δεκαετία, η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, υπήρξαν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά τώρα έχει μια «σαφέστερη» εικόνα του εβραϊκού κράτους. «Είναι μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων που βρίσκεται σε έναν αγώνα επιβίωσης και έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνων και Αράβων, μέρος των οποίων δεν αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους», είπε, προσθέτοντας: «Επομένως, ποια πλευρά είναι η ισχυρή και ποια πλευρά είναι η αδύνατη; Ποια πλευρά παλεύει για την επιβίωση;».

Επιπλέον, σύμφωνα με την «Post», κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Προέδρο Ρίβλιν και τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ Γιούλι Εντελστάιν, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως οι Κύπριοι τώρα ταυτίζονται με το Ισραήλ, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ μικρή χώρα των 800.000 ανθρώπων που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η Τουρκία από την άλλη έχει έναν πληθυσμό περίπου 75 εκατομμυρίων. Για χρόνια, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, η Κύπρος είχε μια «λάθος αντίληψη του Ισραήλ», εν μέρει επειδή ήταν τόσο καιρό ενεργό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, προτού ενταχθεί στην ΕΕ το 2004. «Για δεκαετίες το Ισραήλ κατηγορήθηκε για τη δημιουργία της αστάθειας στην περιοχή, αλλά μπορεί κανείς αξιόπιστα να κατηγορήσει το Ισραήλ για την αστάθεια στη Συρία, την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την Αραβική Άνοιξη που μετατράπηκε σε έναν αραβικό χειμώνα, ή το χάος στη Λιβύη και το Ιράκ;», διερωτήθηκε.

Το σημείο καμπής για τις δύο χώρες, είπε ο κ. Νεοφύτου, ήρθε με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνοντας παράλληλα πως ο τέως πρόεδρος Σιμόν Πέρες τού επεσήμανε πως οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις θα οδηγήσουν άμεσα σε ό,τι ήταν αδύνατο για να γίνει δεκαετίες: Να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει φιλτραριστεί και από την κοινή γνώμη. Εάν κάποιος ζητούσε από το κυπριακό κοινό να πει εάν το Ισραήλ αποτελεί έναν εχθρό, φίλο ή αξιόπιστο εταίρο, «η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγαν “ένας αξιόπιστος εταίρος”», υποστήριξε. «Αυτή αποτελεί μια δραματική αλλαγή», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αγόρασε πρόσφατα ένα πολεμικό σκάφος από το Ισραήλ. «Υπήρξαν στιγμές πριν από δεκαετίες, ακόμη και στη δεκαετία του ’90, όπου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων, εάν υπήρχε μια κοινοπραξία εβραϊκής ή ισραηλινής συμμετοχής, αυτό θα αποτελούσε έναν λόγο για να αποκλειστεί», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε, μάλιστα, τον ισχυρισμό που θέλει τους δεσμούς Κύπρου-Ισραήλ να ενισχύονται, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, αν και παραδέχτηκε ότι από τη στιγμή που οι σχέσεις αυτές άρχισαν να εκδηλώνονται, η Κύπρος και το Ισραήλ άρχισαν να βλέπουν με διαφορετικό τρόπο η μία την άλλη. Ωστόσο, είπε, μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να έρθει εις βάρος των ισχυρών δεσμών που δημιουργούνται τώρα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

«Είμαστε αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουμε ότι ο εχθρός μας δεν θα πρέπει να είναι ο εχθρός των φίλων μας», είπε, επισημαίνοντας επίσης πως η Κύπρος προσπαθεί σκληρά για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Η Κύπρος, είπε, παρέχει στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος που χρειάζεται. «Η Κύπρος είναι μια φιλική χώρα και το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτή για πολλούς λόγους: ανθρωπιστικούς, επιχειρήσεων, ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και σε άλλες πτυχές», ανέφερε, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, αλλά υπαινίχθηκε, σημειώνει η «Post», τον χώρο της ασφάλειας.

Επιπλέον, όπως σημείωσε, η Κύπρος θα μπορούσε να διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος άλλος να μιλήσει για σένα», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πράττει αυτό για το Ισραήλ σε φόρουμ της ΕΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: