Ο Κοτζιάς έβαλε στη θέση του τον ‘Αιντα: Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις




Αθήνα: Η Αθήνα, διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ξεκαθάρισε προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κυπριακό πως δεν αποδέχεται σύστημα εγγυήσεων και παρουσία στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα και τα είπα για δυο ώρες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ασφάλειας αν και υπήρξε και συνολική αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπέδειξε προς τον συνομιλητή του πως δεν θα πρέπει μια λύση στο Κυπριακό να περιλαμβάνει αποικιοκρατικά στοιχεία και στοιχεία της κατοχής. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να επαναλάβει πως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού οφείλει να είναι πάντα αντικειμενικός.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρακολούθησε με προσοχή τα όσα του ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και κατέγραψε τις ελλαδικές θέσεις, χαρακτήρισε τη συνάντηση τους εποικοδομητική. Από τις δηλώσεις Άιντα, που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ξεχωρίζει η αναφορά του πως οι Κύπριοι ενδιαφέρονται να παραμείνουν τα Ηνωμένα Έθνη και μετά τη λύση και πως το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όταν θα μεταβεί για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: