“Μάχη” στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες




«Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη. Σας το λέω ξανά, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να πει τέλος σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανέναν», διεμήνυσε από την Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Απέναντι στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την Αντιπολίτευση, επικαλέστηκε την κρίση των Ελλήνων και των Ελληνίδων «οι οποίοι έχουν καταλάβει απολύτως ποιές είναι οι προθέσεις του καθενός μέσα στο Κοινοβούλιο», ενώ επισήμανε, προς την ΝΔ, πως «ο βασικός καημός της είναι να υπάρξει απεριόριστος αριθμός αδειών», και προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον Ανδρέα Λοβέρδο ειδικώς, πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν και εκείνος ως υπουργός είχε πράξει τα ίδια με τους προηγούμενους παρατείνοντας το ισχύον καθεστώς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ, και κατά την οποία επικράτησαν υψηλοί τόνοι, κυρίως εκ μέρους των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκη Βορίδη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Παππάς τόνισε πως πλέον έχει την αίσθηση από την τροπή που πήρε η συζήτηση ότι ερχόμαστε να μιλήσουμε για την ουσία. Υπενθύμισε αυτό που είχε πει και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι «αν κάποιος προσπαθήσει να δημοπρατήσει πάγο στους Εσκιμώους εν τω μέσω του Βόρειου Πόλου είναι πολύ πιθανό η δημοπρασία να μην πάει πολύ καλά, διότι ο πάγος είναι ένα αγαθό που στην συγκεκριμένη περίπτωση και συγκυρία βρίσκεται σε αφθονία».
« Έχω την αίσθηση ότι αυτός είναι ο βασικός καημός της ΝΔ, να υπάρξει απεριόριστος αριθμός αδειών, διότι όλες οι προτάσεις υποτιθέμενης διεξόδου που έφερε κατατείνουν προς τα εκεί».

Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παππάς εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν εννοεί πως «δεν θα γίνει διαγωνισμός» αλλά αυτό να το είπε εν τη ρήμη του λόγου.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος προηγουμένως είχε απευθυνθεί προς τον υπουργό Επικρατείας, «δεν θα το κάνετε εδώ χουντικό Κοινοβούλιο», ο κ. Παππάς τον κάλεσε να ανακαλέσει εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αν «είχα παρατείνει τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με μόνο δική του υπογραφή νύχτα, αν είχα φέρει μια τροπολογία στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, πάλι νύχτα, πάλι με μόνο μια υπουργική υπογραφή, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα». «Αυτό προσωπικά με θλίβει. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν χαρακτηρίζει και την παράταξη που εκπροσωπείτε στη Βουλή αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Αφού εξήγησε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό, υπενθύμισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που καταλόγισε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, όπως επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση ήταν αυτή που εφάρμοσε τον φόρο για την διαφήμιση. «Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως επιχειρηματολογία από την απέναντι πλευρά. Αδυνατώ πάλι να κατανοήσω γιατί ένας νόμος ψηφισμένος από το 2010 δεν εφαρμόζεται» τόνισε.

Επισήμανε επίσης πως «Εδώ έχουν αποτυπωθεί διαφορετικές απόψεις, για το αν πρέπει να γίνει διαγωνισμός για τις άδειες» και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι με τον ψηφισμένο νόμο η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ και να αντιπαρέλθω για ακόμη μία φορά την κριτική περί υπερυπουργού και περί υπερκαναλάρχη. Εάν η δική μας πρακτική είχε αυτό το σκοπό, κάποιες τουλάχιστον από τις χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι κι εγώ προσωπικά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, θα είχαμε καταφέρει τουλάχιστον να τις αποτρέψουμε. Τουλάχιστον στην χυδαιότητα και τον εμετό θα είχαμε καταφέρει να βάλουμε ένα φρένο. Και το λέω και αυτοκριτικά, που η κατάσταση αυτή δεν έχει διορθωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας της κριτικής περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, όπως αναπτύχθηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς ανέφερε πως εάν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να κάνει την αδειοδότηση αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, δεν θα έβαζε την αδειοδότηση σε διαφορετικό εδάφιο με τις διοικητικές κυρώσεις και επικαλούμενος και τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνα Λάππα επί του θέματος, υπογράμμισε ότι: «Κατέθεσαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μια επιχειρηματολογία, η οποία καταρρίπτει όλες τις αιτιάσεις για αντισυνταγματικότητα». Ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε επίσης, πως το Ποτάμι είχε κάνει λόγο για «θετικό βήμα», σχετικώς με το να «περάσει» η απόφαση για τον αριθμό των αδειών στο κυρίαρχο ελληνικό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό θα συνεχίσει και θα εκτιμηθεί.

«Ελπίζω ότι όσοι Έλληνες και Ελληνίδες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την συζήτηση, έχουν καταλάβει απολύτως ποιες είναι οι προθέσεις του καθενός μέσα στο Κοινοβούλιο. Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη. Σας το λέω ξανά, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να πει τέλος σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανέναν», κατέληξε την τοποθέτησή του ο κ. Παππάς.

Αντιγόνη Πανέλλη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: