Κέρι: Κανονικά οι συνομιλίες για Συρία παρά την ένταση στις σχέσεις Ιράν-Σ. Αραβίας




Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη αυτού του μήνα στην Γενεύη δεν θα διαταραχθούν από την κρίση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της (συριακής) κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένο ότι θα αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου στην Γενεύη», δήλωσε ο Κέρι στην συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε πως στις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ και τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «και οι δύο διαβεβαίωσαν από κοινού τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πως οι διαφορές τους… δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην πρόθεση τους να εργαστούν σε πνεύμα συνεργασίας για την επίλυση της συριακής κρίσης».

Επετράπη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια και στις κοινότητες Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή, η συριακή κυβέρνηση έδωσε σήμερα την έγκρισή της ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαντάγια, την οποία πολιορκεί ο συριακός στρατός επί έξι μήνες με αποτέλεσμα οι 42.000 κάτοικοι να βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Όπως ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, οι 20.000 κάτοικοι των δύο σιιτικών κοινοτήτων Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, που τελούν σε καθεστώς πολιορκίας από οργανώσεις ανταρτών, θα λάβουν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την έγκριση της συριακής κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσβαση σε Μαντάγια, Φούα και Κεφράγια και ετοιμάζεται να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια (εκεί) τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, «περίπου 42.000 κάτοικοι στην Μαντάγια βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για ανθρώπους που πεθαίνουν από πείνα ή σκοτώθηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η τελευταία φορά που αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπάντανι και στα χωριά Φούα και Κεφράγια ήταν την 18η Οκτωβρίου.

Έκτοτε «η πρόσβαση στην πόλη Μαντάγια ήταν αδύνατη, παρά τις πολλές εκκλήσεις για αυτό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Όταν η είδηση έγινε γνωστή στους κατοίκους, μερικοί πυροβόλησαν από χαρά στον αέρα, αλλά οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τα τρόφιμα για να το πιστέψουν, γιατί οι ελπίδες διαψεύστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλ Μαζ Καλαμούνι, πολίτης – δημοσιογράφος στην πόλη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων στην πόλη, ενώ τουλάχιστον 13 άλλοι σκοτώθηκαν από εκρήξεις ναρκών που είχαν τοποθετήσει κυβερνητικές δυνάμεις και πυρά ελεύθερων σκοπευτών, όταν προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη για να βρουν τροφή.

Μια μεγάλη εκστρατεία διεξήχθη σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την διανομή επισιτιστικής βοήθειας, με την Γαλλία να κάνει λόγο για μια «αφόρητη και απαράδεκτη κατάσταση».

«Στην πραγματικότητα η πόλη στερείται τα πάντα», εξήγησε πριν από λίγες μέρες ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη.

«Οι άνθρωποι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ζουν χωρίς βασικά τρόφιμα, χωρίς βασικά φάρμακα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό (…). Είδα την πείνα στα μάτια των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, δέκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην πόλη Ερμπίν, που ελέγχεται από τους αντάρτες, οι οποίες πιθανόν διεξήχθησαν από αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσιγκτον-ΗΠΑ, Δαμασκός-Syrian Arab Republic

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: