Η “κόλαση” της οικονομίας: Κόσκινο από τους Θεσμούς, περιοδεύουν οι υπουργοί




Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΝΤ, που ασχολούνται με συνταξιοδοτικά θέματα, άρχισαν την εξέταση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους Θεσμούς.

Οπως πληροφορείται το «Εθνος», το σχέδιο νόμου θα αναλύσουν οι ειδικοί του Ταμείου και στη συνέχεια θα ενημερώσουν την επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόιμσεν.

Σύμφωνα με πηγή της Ουάσιγκτον αυτό που βασικά ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα της ελληνικής πρότασης. Το Ταμείο δεν ενημέρωσε για τις θέσεις του και εκπρόσωπος του είπε στο «Ε» ότι δεν σχολιάζει σε καμία περίπτωση ούτε το θέμα του σχεδίου νόμου, ούτε τις πληροφορίες για κάθοδο της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Η πηγή είπε στο «Ε» ότι η απόφαση για την επίσκεψη της επικεφαλής της Αποστολής στην ελληνική πρωτεύουσα πιθανότατα έχει σχέση με τη συζήτηση του Ασφαλιστικού και την πιθανή (ίσως) πρόθεση των δανειστών να μην κάνουν διά ηλεκτρονικών μηυνυμάτων τη διαπραγμάτευση. Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζεται ότι είχε τεθεί ως προααπαιτούμενο από τους δανειστές η ψήφιση του Ασφαλιστικού από τη Βουλή πριν ξεκινήσει η επιθεώρηση.

Το «Ε» στην ιστοσελίδα του έγραψε την Τρίτη ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και δέκα ανώτεροι συνεργάτες της που ασχολούνται με τη χώρα μας, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ασχοληθούν επί τόπου με τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Τα στελέχη του Ταμείου ζήτησαν να επιστρέψουν στις 18 Ιανουαρίου και θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, στοχεύοντας να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αξιωματούχοι του Ταμείου ευελπιστούσαν ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι τούτη τη δεδομένη στιγμή η απόσταση είναι μεγάλη. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερη και πιο σκληρή δουλεία για να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δανειστές θα κρατήσουν κοινή γραμμή στο μείζον αυτό ζήτημα, καθώς χαρακτηρίζεται ως η «μητέρα των μαχών», και από την έκβασή της θα κριθεί και η παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Με τα σημερινά δεδομένα, η συμμετοχή του Ταμείου «είναι στον αέρα», διότι οι όροι που έθεσε δεν πληρούνται.

Ομως η συμφωνία στο Ασφαλιστικό θα αλλάξει τα πράγματα και εάν επιβεβαιωθεί και η βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ θα παραμείνει, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε την αντίθεσή της.

Μιχάλης Ιγνατίου, WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με αποκορύφωμα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά. Με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και εν αναμονή των παρατηρήσεων από τους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τ​σακαλώτος ανακοίνωσε σειρά κρίσιμων επαφών με ευρωπαίους ομολόγους. Συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες θα έχει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί EWG για την κυπριακή οικονομία που ενδεχομένως να προκύψουν συζητήσεις και για την Ελλάδα.

Οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου ξεκινούν από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Αλλωστε στις 14 Ιανουαρίου θα γίνει το προγραμματισμένο Eurogroup ενώ τέσσερις ημέρες μετά έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι εκπρόσωποι των Θεσμών, θέλουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα μέχρι το τέλος του μήνα. Επομένως ξεκινά ένα 20ήμερο πολύ δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, ο κ. Τ​σακαλ​ώτος θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όμως, δεν είναι το ασφαλιστικό το μοναδικό κρίσιμο ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί εγείρουν αξιώσεις για νέα μέτρα, κατ’ άλλους θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ την επόμενη διετία. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έχει επιβεβαιώσει τις πιέσεις που ασκούνται για επιπλέον μέτρα, κάτι που δε γίνεται αποδεκτό από την Αθήνα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους δανειστές.

Οι προθέσεις των ξένων θα διαφανούν από το πόρισμα που θα βγάλουν για το ασφαλιστικό, για το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη για να πετύχει συμμαχίες. Αν οι δανειστές απορρίψουν σημεία του νομοσχεδίου και ζητήσουν άλλα μέτρα τότε η γενικότερη διαπραγμάτευση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη φέρνοντας ξανά σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.

Αλλωστε, τα απανωτά δημοσιεύματα που επαναφέρουν τις μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα και τα σενάρια για Grexit, εντάσσονται στο νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων που θα δεχθεί η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016: Ρώμη, κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, Υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016: Λισσαβώνα, κ.Μάριο Σεντένο, Υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016: Παρίσι, κ. Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016: Ελσίνκι, κ. Αλεξάντερ Στουμπ, Υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016: Άμστερνταμ, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & Πρόεδρος του Eurogroup.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016: Βερολίνο, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ξεκινούν από σήμερα οι επαφές του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς, αρχής γενομένης των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί για το νομοσχέδιο με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και όσοι πληρώνονται με μπολάκι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται έως και 355%.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, ωστόσο εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Όπως είπε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δίνεται ένα ναι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις καθώς όπως είπε είναι η πιο “μετρήσιμη επιβάρυνση” και η μικρότερη.

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική της επιβολής φόρου ένα τοις χιλίοις επί των τραπεζικών συναλλαγών, το κόστος θα ανερχόταν σε 700 εκατομμύρια με στοιχεία του 2014 που θα έπεφταν στους ώμους των επιχειρήσεων που κάνουν εμβάσματα άνω των 1.000 ευρώ, ως επί τω πλείστον, ενώ με τη ρύθμιση της 1 μονάδας αύξησης των εισφορών που επιμερίζεται σε 50% για τον εργοδότη και 50% για τον εργαζόμενο το κόστος είναι 250 εκατομμύρια.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται στα χέρια των δανειστών από το βράδυ της Δευτέρας ενώ η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου και έχει στόχο να κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός 12 ημερών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: