Οι ΗΠΑ αναμένουν ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες για τη Συρία




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένει οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας που θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιδείξουν καλή πίστη και να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος, δήλωσε χθες με ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

“Οι ΗΠΑ αναμένουν επιπλέον πως και οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επιδεικνύοντας καλή πίστη και να πετύχουν γρήγορη και μετρήσιμη πρόοδο στις επόμενες μέρες” τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της συριακής κρίσης ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στη Γενεύη, με τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρότρυναν την συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να λάβουν μέρος στις συζητήσεις.

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει εδώ και τέσσερις ημέρες στο Ριάντ, αποφάσισε τελικά χθες ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμο μέλος της.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) θα στείλει στην Ελβετία μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από “30-35 πρόσωπα”.

Ο ντε Μιστούρα τόνισε ότι ελπίζει οι συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν την Κυριακή.

Αντιπροσωπεία 30-35 προσώπων στέλνει η συριακή αντιπολίτευση στη Γενεύη

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει εδώ και τέσσερις ημέρες στο Ριάντ, αποφάσισε τελικά χθες ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα υψηλόβαθμο μέλος της.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) θα στείλει στην Ελβετία μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από “30-35 πρόσωπα”.

Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Φάραχ ελ Ατάσι, που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς επιβεβαίωσε ότι θα σταλεί μια αντιπροσωπεία αλλά όχι για να διαπραγματευτεί απευθείας με τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης. “Έρχονται για συνομιλίες με τον Στάφαν ντε Μιστούρα (σ.σ. τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία) και όχι για άμεσες επαφές ή διαπραγματεύσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης με το καθεστώς” του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της HCN, ο Άσαντ αλ Ζοάμπι, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι Skyn News Arabia του Άμπου Ντάμπι ότι η αντιπολίτευση πήρε αυτήν την απόφαση αφού έλαβε εγγυήσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, ότι θα εφαρμοστούν τα ανθρωπιστικά μέτρα που προβλέπονται από το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό κάνει λόγο για διακοπή των βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές και άρση της πολιορκίας πόλεων και χωριών.

Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη Γενεύη αύριο το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί.

Ο ίδιος ο ντε Μιστούρα, που νωρίτερα συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, είπε ότι ελπίζει οι συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν την Κυριακή.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ντε Μιστούρα είπε ότι του τέθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας και ο ίδιος απάντησε ότι θέματα αντιτρομοκρατίας θα πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο,  Ουάσινγκτον-United States, Γενεύη-ΕΛΒΕΤΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: