Η «δημοσιογραφία» στα περίπτερα: Αυτό που αξίζει να τυπωθεί, αξίζει και να διαβαστεί




Η ανανεωμένη έκδοση του περιοδικού «Δημοσιογραφία» βρίσκεται στα περίπτερα. Το περιοδικό ξεκίνησε το 2013 και άλλαξε ριζικά από αυτό το τεύχος. Εκδίδεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.

Η Σοφία Ιορδανίδου, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού και εκδότρια του περιοδικού, τονίζει ότι φιλοδοξία της «δημοσιογραφίας» είναι να δώσει ώθηση σε έναν πλουραλιστικό δημόσιο λόγο και στην ερευνητική δημοσιογραφία που καταγράφει την πραγματικότητα προσεκτικά, χωρίς να φωνάζει.

SOFIA-IORDANIDOU04

Το τεύχος (Χειμώνας 2015-2016) κυκλοφορεί με δύο συνεντεύξεις (Αναστασιάδης – Λυσσαρίδης) και έντονη διασταύρωση απόψεων μπροστά σε ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Η διάσταση απόψεων ενισχύεται από την ακαδημαϊκή έρευνα των Ιακ. Τσαγγάρη και Αθ. Ν. Σαμαρά οι οποίοι ερευνούν δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων για να καταγράψουν την εικόνα που επικρατεί για την «άλλη πλευρά», δηλαδή τους Ελληνοκύπριους. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται στο εξώφυλλο προβληματισμένος, σαν να έχει βγει μέσα από το ΝΑΙ. Διαβάζοντας τη συνέντευξη καταλαβαίνει κανείς ότι ζυγίζει πολύ προσεκτικά τα λόγια του, φαίνεται όμως ότι αντιλαμβάνεται αυτήν τη στιγμή ως μια στιγμή ευκαιρίας, που αν χαθεί, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

Εκτενές και πολύ χρήσιμο είναι το ρεπορτάζ της Μαρίνας Σπύρου για τη δημοσιογραφική διαχείριση του δημοψηφίσματος του Ιουλίου από τα σάιτ και τα κανάλια. Το κομμάτι βασίζεται σε συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες, παρουσιαστές ειδήσεων, ερευνητές, αναλυτές και πολιτικά στελέχη. Ένας αρχισυντάκτης δηλώνει ότι ντρεπόταν για τη δουλειά που έκανε. Ένας από τους δημοσιογράφους που κλήθηκαν στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ λέει ότι δεν έπρεπε να είναι τόσο ανοιχτά προπαγανδιστές του ΝΑΙ. Εξετάζονται οι συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες οι δημοσιογράφοι προσαρμόζονται ή υλοποιούν με υπερβολικό τρόπο τη γραμμή του Μέσου, στο οποίο εργάζονται. Ερευνάται ακόμα κατά πόσο η προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ μέτρησε υπέρ της μεγάλης νίκης του ΟΧΙ.

SOFIA-IORDANIDOU03

Την ιστορία του VICE, ενός ανερχόμενου αμερικανικού μιντιακού κολοσσού, καταγράφει το μεταφρασμένο από το Columbia Journalism Review ερευνητικό κομμάτι του Chris Ip – ένα από τα πιο δημοφιλή άρθρα που δημοσίευσε το 2015 το CJR. Έσοδα ύψους 915 εκατ. δολαρίων για το 2015 ανέμενε το VICE και αυτό το οφείλει στο ότι έχει καταφέρει να κερδίσει το νεανικό κοινό στις ΗΠΑ. Η γενιά των Millenials αναζητά την αυθεντικότητα στην ενημέρωση και το μέσο αυτό κατάφερε να τελειοποιήσει τη μαζική παραγωγή αυθεντικότητας, όσο και αν ακούγεται αντιφατικό! Ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά για τις συνθήκες εργασίας στα αμερικανικά Μέσα, αλλά και για τις σημερινές προκλήσεις σε ένα περιβάλλον όπου δημοσιογραφία και διαφήμιση μπλέκονται μεταξύ τους.

Το περιοδικό προασπίζεται την κριτική σκέψη, τη γνώση και την τεκμηριωμένη άποψη. Απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, μορφωμένο, αλλά όχι κλεισμένο σε στενά ακαδημαϊκά πλαίσια. Θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση δημοσιογραφικής συνείδησης. Ο αναγνώστης κερδίζει μια ψύχραιμη, σφαιρική, βαθιά και ταυτόχρονα αιχμηρή γνώση / άποψη για θέματα που αφορούν στο δημόσιο χώρο.

Ο τρόπος που διαβάζουμε έχει αλλάξει στην εποχή του διαδικτύου. Αυτό όμως σημαίνει πως τα έντυπα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα. Αν επιλέγουν με υψηλά στάνταρ «αυτό που αξίζει να τυπωθεί». Αυτό τολμά να κάνει η «δημοσιογραφία», με τη συνεισφορά επαγγελματιών της επικοινωνίας και δημοσιογράφων που αγαπούν τη δουλειά τους.

SOFIA-IORDANIDOU05

«Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, όταν οι άνθρωποι απελπίζονται, όταν χάνεται ο προσανατολισμός και η προοπτική, τότε δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη για Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» λέει με έμφαση η Ιορδανίδου, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις περιπέτειες της ελληνικής δημοσιογραφίας.

To περιοδικό κυκλοφορεί από το 2013 στα βιβλιοπωλεία, όμως αυτή τη φορά διανέμεται και σε σημεία Τύπου, καταρχήν στο λεκανοπέδιο. Θα το βρείτε σε κεντρικά περίπτερα, στις πλατείες της Αθήνας και των προαστίων, στο αεροδρόμιο, αλλά και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πολιτεία, Πλειάδες, Φωταγωγός. Εκτός από την Αθήνα, διατίθεται φυσικά και στη Λευκωσία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη (από τον Ιανό), την Πάτρα κ.α. Τη διανομή σε κεντρικά σημεία Τύπου έχει αναλάβει το πρακτορείο Άργος, Περισσότερα για τα σημεία πώλησης στο www.cjr.press.cy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: