Οι Αμερικανοί περιμένουν με αγωνία την υλοποίηση της συμφωνίας με το Ιράν




Ο Λευκός Οίκος αναμένει πως το Ιράν θα ολοκληρώσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες τις απαιτούμενες εργασίες που θα δώσουν το έναυσμα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε χθες ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς.

Όπως τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, το Ιράν έχει ακόμη ένα αριθμό εργασιών να ολοκληρώσει, έπειτα από την μεταφορά με πλοίο εκτός της χώρας αποθεμάτων ουράνιου χαµηλού βαθµού εµπλουτισµού.

“Αναμένω πως οι ιρανικές αρχές θα ολοκληρώσουν την δουλειά που απαιτείται για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή (σ.σ. της συμφωνίας) τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρόουντς από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για διακοπές ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

“Είμαστε σε πορεία να δούμε την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν να κάνει βήματα προς την εκπλήρωση της”, πρόσθεσε.

Παράλληλα επισήμανε πως η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση αυτή δεν απορρέει από πιέσεις της Τεχεράνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της χώρας του να επεκτείνει το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, αντιδρώντας στην απειλή της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις τον Οκτώβριο.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χονολουλού, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: