Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο! Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν, από τα ξημερώματα, στελέχη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλόλιμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

Από το σημείο πλωτό του λιμενικού περισυνέλεξε 26 διασωθέντες (22 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 μετανάστες πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες. Συνολικά πνίγηκαν στη θάλασσα του Αιγαίου 42 συνάνθρωποί μας.

Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 μετανάστες/πρόσφυγες είχαν καταφέρει μόνα τους να βγουν στη στεριά.

Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Πάρης Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη»

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο.

Σημειώνει ότι σε αυτό το πλαίσιο, «οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά.

Μέχρι στιγμής 41 σοροί συνανθρώπων μας έχουν ανασυρθεί από τα παγωμένα νερά. Το λιμενικό έχει διασώσει πολλούς ακόμα πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Μέχρι στιγμής 41 σοροί συνανθρώπων μας έχουν ανασυρθεί από τα παγωμένα νερά. Το λιμενικό έχει διασώσει πολλούς ακόμα πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο» τονίζει η ΝΔ

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Επ’ αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

«Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή. Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, επίσης, η ΝΔ, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες και να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

«Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΩΡΑ 4 ΤΟ ΠΡΩΙ: Τουλάχιστον 34 σορούς μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων έντεκα παιδιά, έχει περισυλλέξει έως τώρα το πλωτό του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου, μετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 16 γυναίκες, επτά άνδρες και 11 παιδιά. Το ΛΣ έχει καταφέρει να διασώσει από το ναυάγιο 26 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.

Για τη νέα πολύνεκρη τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες ενημερώθηκαν, από την πρώτη στιγμή, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από ελικόπτερο «σούπερ πούμα» τρία πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου μετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

Από τη θαλάσσια περιοχή κατάφεραν να περισυλλεγούν μέχρι στιγμής 26 άτομα, ενώ αγνοείται άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού συγκεχυμένες πληροφορίες, ότι στο ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου 70 με 100 άτομα

Πάρης Τσιριγώτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: