Δυνατή η επίτευξη συμφωνίας επί όλων των θεμάτων στην Κύπρο, λέει ο Μπαν κι Μουν




«Σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βλέπει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος λέει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας επί όλων των θεμάτων είναι δυνατή. Ο κ. Μπαν επαίνεσε παράλληλα τους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους και τους ζήτησε να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στις δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Εδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, ο κ. Μπαν δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι είχε την πρώτη του συνάντηση με τους δύο ηγέτες, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει απευθείας από τους ίδιους αναφορικά με τις προσπάθειές τους, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το Μάιο του 2015.

«Οι ηγέτες και εγώ είχαμε μια πολύ περιεκτική συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό» είπε ενώ τους επαίνεσε για τις προσπάθειές τους.

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτήν την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, που καταδεικνύει ότι με πολιτική θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των θεμάτων» είπε.

Παράλληλα, ενθάρρυνε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν την τρέχουσα θετική δυναμική, γεγονός σημαντικό καθώς θα προχωρούν προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα διάφορα κεφάλαια.

«Ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολική λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων» είπε.

Ζήτησε τέλος από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους για υπέρβαση της διαίρεσης στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: