Δήμαρχος Λέσβου: Να σταματήσει το έγκλημα των διακινητών με την ανοχή της Τουρκίας




Η Ελλάδα έδειξε στην προσφυγική κρίση, και ικανότητα και ευαισθησία και ανθρωπιά, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί παγκόσμια αλλά και από τους ίδιους τους Έλληνες, τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με την ευκαιρία της πρόσφατης παρουσίας του στη διεθνή διάσκεψη δημάρχων από πόλεις της προσφυγικής διαδρομής, που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στη Βιέννη, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να υψώσει τη φωνή του σε ένα διεθνές φόρουμ, «προκειμένου να σταματήσει το έγκλημα το οποίο συντελείται από τους Τούρκους διακινητές και τους συνεργούς τους υπό την ανοχή κρατικών φορέων». Ο ίδιος θεωρεί πως είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει να σταματήσει αυτό το έγκλημα, ενώ ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το «κλειδί» , όπως συμπληρώνει, βρίσκεται στην Τουρκία όπου θα πρέπει να γίνεται η καταγραφή.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος της Λέσβου, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν να αναλάβουν να σηκώσουν μέρος των βαρών που τους αναλογεί και να μην αφήνουν μόνη την Ελλάδα, η οποία εδώ και έξι χρόνια βάλλεται από την οικονομική κρίση, είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών, και σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια της είναι “δεμένα” και δεν μπορεί να ακολουθήσει δικές της πολιτικές.

«Παρόλα αυτά, με δεμένα τα χέρια, ο Έλληνας, καίτοι γονατιστός από τα δικά του προβλήματα, βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί όρθιος και να σηκώσει στις πλάτες του ένα παγκόσμιο πρόβλημα – και δεν είναι μόνον η ευαισθησία και η ανθρωπιά που επιδεικνύει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα, αλλά και η ικανότητα ως προς τη διαχείριση», αναφέρει. Μόνον από τη Λέσβο πέρασαν τον προηγούμενο χρόνο 550.000 άνθρωποι – με την διαχείριση του ζητήματος να επιτυγχάνεται, τη στιγμή που άλλες χώρες στις οποίες κατέφθασαν 5.000 άνθρωποι και μάλιστα οργανωμένα, κλείνουν τα σύνορά τους, προσθέτει ο κ. Γαληνός.
Η Λέσβος είναι, σύμφωνα με το δήμαρχο της, η κύρια πύλη της εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, έχοντας το 65% των αφίξεων στην Ελλάδα προς την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος αναζήτησε τις λύσεις αντί να γίνει μέρος του προβλήματος και διαχειρίστηκε το Προσφυγικό σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα ωστόσο, πρότεινε λύσεις εθνικές και ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα σήμερα, βάση της συζήτησης πανευρωπαϊκά, να είναι η δική του αρχική πρόταση, δηλαδή η καταγραφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Συγκρίνοντας με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όταν ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στη Λέσβο ήταν στους 745, η προσφυγική ροή εφέτος τον Ιανουάριο έφθασε έως τώρα τις 25.000, κάτι που σημαίνει πως κάποιοι μήνες, περί την άνοιξη θα είναι εφιαλτικοί. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος αγωνίζεται να ληφθούν αποφάσεις, να παρέμβει η ΕΕ, διότι δυστυχώς η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος.

«Η αγκαλιά μας μπορεί να είναι ανοιχτή, μπορεί να είναι ορθάνοιχτη για να υποδεχθεί, αλλά έχει κάποιες συγκεκριμένες διαστάσεις, δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει όλους τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να προστρέξει η Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Κατά την άποψη του δημάρχου της Λέσβου, η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο ανθρωπισμός, η ευαισθησία, η ικανότητα στη διαχείριση, εκπέμπουν πολιτισμό, καθώς πολιτισμός δεν είναι κάτι το στατικό που βρέθηκε από το παρελθόν, αλλά η καθημερινότητα και η συμπεριφορά στα μεγάλα προβλήματα.

«Αυτό εκπέμπεται από τη Λέσβο, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, δηλαδή οι αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκε η Ευρώπη, οι αρχές της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς της αλληλεγγύης, άρα ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός αντανακλάται από τη συμπεριφορά των Λέσβιων» σημείωσε ο κ. Γαληνός. Γι αυτό το λόγο ο ίδιος κατέθεσε φάκελο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 για λογαριασμό της Λέσβου, και τώρα επίκειται η επιλογή.

Μεταξύ των πολλών υποστηρικτών της υποψηφιότητας της Λέσβου, βρίσκεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος ως πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός είχε επισκεφθεί το νησί τον περασμένο Οκτώβριο συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να σχηματίσει ίδια εικόνα της κατάστασης.

«Αυτή την υποψηφιότητα πρέπει να την στηρίξουν όλοι οι Ευρωπαίοι, γιατί μία επιλογή της Λέσβου και της Μυτιλήνης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα έχει πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο τον κόσμο», καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Γαληνός.

Δ. Δημητρακούδη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: