Διάλογος “κωφών” μεταξύ Αλέξη, Λαγκάρντ και Λιού: Χάθηκαν στη …μετάφραση




Με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να υπογραμμίζει πως δεν είναι στόχος του Ταμείου οι καθυστερήσεις και να επιμένει σε ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να σταματήσουν οι διαρροές γιατί δεν βοηθούν, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο στο Νταβός που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Προηγουμένως, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, αλλά απαιτεί και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί απαιτούν υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους, με την Αθήνα να απαντά στην ουσία όχι σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προσπαθεί να έχει κέρδη με την υπόσχεση ότι θα χρησιμοποιήσει τις διάφορες λίστες και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του Μαξίμου γίνεται λόγος για μια “ειλικρινή συζήτηση (με την κ. Λαγκάρντ) για την πορεία του ελληνικού προγράμματος” κατά την οποία -όπως αναφέρεται- “ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος και συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές”.

Επίσης, σημειώνουν από το Μαξίμου, στη συνάντηση “συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης”.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι “για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα”.

“Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της αυτοκαταγγελίας” ανέφεραν από το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει σταθερά στη γραμμή που έχει χαράξει το Ταμείο, δηλαδή στην απαίτηση μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και “σημαντικής αναδιάρθρωσης” του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, οι κ. Λαγκάρντ και Τσίπρας “συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα”, με τη γενική διευθύντρια να επαναλαμβάνει ότι “το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος”.

“Ένα τέτοιο πρόγραμμα -τονίζει το Ταμείο- απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία”.

Για την ελληνική πλευρά, πάντως, η δυσκολία έγκειται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι τόσο στην αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, καθώς εκεί θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΛΙΟΥ

Και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στο γνωστό δίπτυχο που εισήγαγε το ΔΝΤ για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση και την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά τη συνάντηση του κ. Τζακ Λιου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι:

«Ο υπουργός Λιού συζήτησε το πόσο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε αναφορά και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα”.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι “ο κ. Τζακ Λιού ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ επισήμανε το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία”.

Επίσης, προστίθεται, “ο κ. Λιού υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι η διεθνής κοινότητα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της επαναφέροντας το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Λιού εξέφρασε ακόμη “τη συνεχιζόμενη ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και πρόσφερε την υποστήριξή του για την εξεύρεση συνολικής λύσης που θα αποτρέψει την απώλεια και άλλων ζωών”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: