‘Αγκυρα: «Νέα χώρα, ομόσπονδη, δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία»




Τουρκική βόμβα από τις Βρυξέλλες στο Νταβός και στη Λευκωσία, που προσγειώνει ανώμαλα όσους θεωρούν ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννος Χαραλαμπίδης στην ιστοσελίδα www.sigmalive.com.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Σελίμ Γενέλ διευκρίνισε τις προθέσεις της χώρας του στο Κυπριακό, τονίζοντας τα εξής: «Από τη συμφωνημένη λύση θα προκύπτει μια νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία».

Η θέση αυτή του κ. Γενέλ ήταν απάντηση προς την ευρωβουλευτή της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, η οποία τού είχε υποδείξει ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατέχει η Τουρκία και την οποία η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει. Όπως είπε ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, «η λύση δεν θα είναι όπως αυτή του σχεδίου Ανάν», διότι, όπως πρόσθεσε: «Στο σχέδιο Ανάν οι λευκές σελίδες καλύφθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ τώρα η λύση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι συμφωνημένη. Αλλιώς δεν θα περάσει. Από τη λύση θα προκύψει μια νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Γραμμή διάλυσης και παρθενογένεσης
Οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνουν σε μια κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, και μάλιστα από του βήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την τουρκική γραμμή, με δύο βασικούς άξονες: Την εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή τη διάλυσή της, και την παρθενογένεση. Οι θέσεις αυτές έχουν κατατεθεί και μέσω επίσημων εγγράφων της Άγκυρας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ και στα Ην. Έθνη. Στα Ην. Έθνη κατατέθηκαν εκ μέρους του κ. Ακιντζί από την Άγκυρα.

Καλή πρόθεση και χειροκρότημα
Πέραν τούτων, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Έχουν καλή πρόθεση οι δύο πλευρές στην Κύπρο και εντός των επόμενων μηνών μπορούν να επιτύχουν λύση». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι δυνατό, παρότι υπάρχουν ακόμη “προκλήσεις” και προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν». Και έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν έχουμε», είπε, «παρά να χειροκροτήσουμε την κίνηση των Ελληνοκυπρίων να εγείρουν το θέμα όπως η τουρκική γλώσσα επισημοποιηθεί στην ΕΕ».

Φανταστικό…
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Πατρίκ Πακέτ είπε ότι «θα είναι φανταστικό να λυθεί το Κυπριακό», διότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά κυρίως θα είναι μια νίκη για την Κύπρο. Και παρατήρησε ότι αφενός η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία λύσης, αφετέρου εκτιμάται, όπως είπε χαρακτηριστικά, η στάση της Τουρκίας. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι βρίσκεται σε πορεία ομαλοποίησης και αυτό προκύπτει από το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την κοινή νομισματική και οικονομική πολιτική, ενώ, όπως παρατήρησε, και άλλα κεφάλαια βρίσκονται παγωμένα για πολιτικούς λόγους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: