Αύξηση 0,5% του πληθωρισμού στη Γερμανία




Αύξηση 0,5% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λόγω των υψηλότερων δαπανών για τρόφιμα, υπηρεσίες και ενοίκια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Η προκαταρκτική εκτίμηση για τις τιμές καταναλωτή θα βοηθήσει να περιοριστούν οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, στο σύνολό της, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να υποχωρούν.

Το εθνικό κριτήριο του πληθωρισμού της Γερμανίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,5%, μετά την αύξησή του κατά μόλις 0,3% το Δεκέμβριο, αναφέρει η ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η πρώτη προκαταρκτική εκτίμηση για τον πληθωρισμό βασίζεται στα δεδομένα τιμών καταναλωτή στα έξι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Τα οριστικά στοιχεία που βασίζονται και στα 16 γερμανικά κρατίδια, είναι προγραμματισμένα να δημοσιευθούν στις 12 Φεβρουαρίου.

Με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) – το βαρόμετρο που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – το ποσοστό πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 0,4%, επίσης, υψηλότερα από το 0,2% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου μείωσαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πρώτη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ εντός του 2016, ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέχρι το Μάρτιο εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν αυξηθούν.

ΚΥΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: