Το «καλό κλίμα» πάει διακοπές: Ο Ακιντζί βάζει φωτιά στις διαπραγματεύσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για εμμονές σε θέματα που δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους και εν πολλοίς απομακρύνουν την επίτευξη συμφωνίας έκανε λόγο η Λευκωσία αντιδρώντας στις τοποθετήσεις Ακιντζί.

Σαφώς ενοχλημένη από τα όσα διατύπωσε ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, η κυβέρνηση αντέδρασε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι σαφές πως αξιολογώντας τη συνέντευξη Τύπου του κατοχικού ηγέτη και αναλύοντας τις θέσεις του στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, αυτές προδήλως παραπέμπουν στις διαχρονικές απόψεις που διατυπώνουν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς από το 1974 και εντεύθεν με σαφή την αναβάθμιση των απαιτήσεων της.

Είναι δε πρόδηλο ότι παραμονές των νέων συναντήσεων Αναστασιάδη και Ακιντζί τον Ιανουάριο, που έχουν χαρακτηρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως καθοριστικής σημασίας καθώς και των επαφών που θα γίνουν στο Νταβός, η τουρκική πλευρά δίνει το δικό της στίγμα προθέσεων στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο κ. Ακιντζί έχει επιλέξει τη χρονική συγκυρία για να μιλήσει δημόσια και να φρεσκάρει εκ νέου τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη δήλωση του κωδικοποιεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων υπό το φως και των όσων είπε ο κ. Ακιντζί και περιγράφει τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

Πρώτο, με την ευκαιρία επανέλαβε ότι στην εν εξελίξει διαδικασία έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε αριθμό θεμάτων, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφωνίες σε αριθμό άλλων θεμάτων.

Δεύτερο, θεωρείται από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι δηλώσεις Ακιντζί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει.

Τρίτο, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη, περιγράφηκε από τον Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά μιας λύσης. Θεωρούνται δε τα στοιχεία αυτά ως προϋπόθεση για μια συμφωνία: «Η προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον θα πρόκειται για μια λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους μέλους της ΕΕ και η οποία θα σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους».

Τέταρτο, σημειώνεται πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εάν υπάρξει από τουρκικής πλευράς εμμονή που δεν θα διασφαλίζονται τα όσα περιγράφονται ως συστατικά στοιχεία της λύσης. Είναι σαφές πως μετά τα όσα είπε ο κ. Μουσταφά Ακιντζί το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει αλλάξει, αν και είναι προφανές πως από το Σεπτέμβριο και εντεύθεν τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Κυρίως γιατί ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε από τις αρχικές του θέσεις. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως με τον Ακιντζί δεν ξέρει κανείς τι να θεωρήσει συμφωνημένο και τι όχι.

Τ/Κ ΘΕΣΕΙΣ: Η κωδικοποίηση των τουρκικών απόψεων – Βήματα προς τα πίσω από τον Μουσταφά

Οι θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί όπως καταγράφηκαν είναι οι εξής:

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ: Στόχος του, συνέχισε, είναι να μετακινηθεί ο λιγότερο δυνατός αριθμός ατόμων. «Η ζωή μας δείχνει το μέλλον, δηλαδή σε αυτά τα 41 χρόνια διαφοροποιήθηκε πολύ η ζωή και στο βορρά και στον νότο. Γιατί εάν υπάρχει η αντίληψη ότι εμείς θα μεταφέρουμε εδώ ομαδικά τους ανθρώπους που ζούσαν εδώ πριν από 41 χρόνια, αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί. Επειδή δεν είναι μόνο η ζωή αυτών των ανθρώπων, είναι και τα παιδιά τους που έχουν δημιουργήσει νέες ζωές. Γι` αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κοιτάξουμε το μέλλον», είπε. Στην ε/κ πλευρά, ανέφερε, υπάρχει η αντίληψη ότι τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό θα έχει ο πρώτος ιδιοκτήτης, αυτός που είχε τον τίτλο ιδιοκτησίας το 1974 και αυτό έγινε αποδεκτό στις διαπραγματεύσεις για να προσθέσει ότι αυτό είναι λάθος. Πως εξηγεί το θέμα: «Ο πρώτος ιδιοκτήτης θα είναι ο πρώτος που θα προσφύγει στην Επιτροπή για το περιουσιακό και εντός ενός έτους θα πει: αυτή η περιουσία είναι δική μου, θέλω αποζημίωση ή ανταλλαγή ή να ζήσω εκεί, Τότε κι αυτός που κάθεται εκεί θα δει την κατάσταση. Αυτό το δικαίωμα μας το έδωσε η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος. Θα έχει δικαίωμα προσφυγής αλλά θα έχει δικαίωμα και αυτός που κάθεται μέσα. Αυτά δεν είναι θέματα που έχουν συμφωνηθεί αλλά ακόμη συζητούνται».

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Οι Τ/κ δίδουν σημασία στις εγγυήσεις της Τουρκίας και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει εάν σε ένα δημοψήφισμα δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, η τ/κ κοινή γνώμη μπορεί να πει όχι. «Βλέπουμε ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Η στάση μας είναι αυτή. Είμαι υποχρεωμένος να δώσω αυτό που θέλει ο λαός»

ΔΙΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ: Η ερμηνεία του όρου είναι πως θα έχει (τ/κ)πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία στο τ/κ συνιστών κράτος.

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ: Είναι σημαντικό για τους Τ/κ γιατί είναι ένδειξη της σημασίας που έχει η πολιτική ισότητα για αυτούς. Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως η διασταυρούμενη ψήφος θα ήταν ωφέλιμη για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα ποσόστωσης 4 προς 1. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπε, ζήτησαν από το “υπουργείο” εσωτερικών τον αριθμό των υπηκόων της “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και είδαν ότι οι αριθμοί είναι κοντά στο 4 προς 1. Είπε πως υπήρξε συμφωνία ότι οι υπήκοοι αυτή τη στιγμή (του ψευδοκράτους) θα είναι υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου και πολίτες της ΕΕ. Ε.Ε.: Για το θέμα της προετοιμασίας για ζητήματα της ΕΕ ανέφερε ότι γίνονται τα απαραίτητα όσον αφορά την προσαρμογή στο ευρώ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένα διάστημα όπου ΤΛ και ευρώ θα κυκλοφορούν παράλληλα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: